Delta


---

Onverantwoorde greep in de kas bij DELTA NV

Middelburg, 7-6-2010

De Provincie staat op het punt een besluit te nemen om zich de aandelen van waterbedrijf Evides toe te eigenen. De Provincie is medeaandeelhouder van DELTA, de huidige eigenaar van de Evides aandelen. De Centrale Ondernemingsraad van DELTA is van mening dat dit een onverantwoorde greep in de kas van DELTA is.

De Provincie is niet van plan om DELTA te compenseren voor deze aandelentransactie. Dat betekent dat op onverantwoorde wijze een waarde van vele miljoenen uit DELTA gehaald wordt, in een tijd dat ook DELTA in financieel zwaar weer zit en voor de komende jaren grote uitdagingen voorzien worden.

Nu keert DELTA jaarlijks een dividend van minimaal 50 miljoen euro aan de publieke aandeelhouders uit. Daarnaast draagt DELTA enorm bij aan de Zeeuwse economie in termen van werkgelegenheid. De COR is ervan overtuigd dat dit besluit, in feite een uitkering van een superdividend, het zelfstandig voortbestaan van DELTA op termijn bedreigt.

De COR heeft ook grote zorgen over de toekomst van de huidige intensieve samenwerking tussen Evides en DELTA. Infrastructuur zowel als facturering liggen bij medewerkers van DELTA. Voor onze klanten een duidelijk voordeel: één aanspreekpunt en efficiënte uitvoering van werkzaamheden aan zowel het drinkwater, elektriciteit, gas en digitaal netwerk. Eén sleuf graven om alles tegelijk aan te sluiten. Ook dat zou verloren kunnen gaan.

De COR is bereid de wens van de provinciale aandeelhouder te respecteren om direct aandeelhouder van Evides te worden. Maar om de investeringsruimte (nodig voor vervangingsinvesteringen en toekomstige ontwikkelingen) te behouden, is het van groot belang dat de aandeelhouders het waardeverlies compenseren dat ontstaat als gevolg van de 'verhanging' van Evides aandelen.

De provinciale aandeelhouder stelt dat de directie van DELTA moet zorgen voor een dusdanige financiële huishouding dat de aandelen Evides 'om niet' aan DELTA kunnen worden onttrokken. Dit wil zeggen dat DELTA moet gaan sparen. Niet om te kunnen investeren, maar om de aandeelhouder (onder het mom van het borgen van publieke belangen) een superdividend uit te keren.

De COR verbaast zich over een dergelijke ingreep en acht dit onverantwoord, zeker in de huidige economische tijden.