GroenLinks


Maandag 7 juni 2010, 16:12u - Kees Vendrik
Meerderheid voor GroenLinks-wet tegen kolencentrales

Het wetsvoorstel van GroenLinks om de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland tegen te houden, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Vandaag spraken ook PvdA, SP, D66 en de ChristenUnie hun steun uit op een campagnebijeenkomst van Greenpeace (de Partij van de Dieren deed dat al eerder). GroenLinks wil het voorstel door de huidige Kamer laten afhandelen.

De Tweede Kamer besprak het voorstel voor de eerste keer op 19 mei (lees het nieuwsartikel), maar toen was niet duidelijk of er een meerderheid zou zijn voor het voorstel. GroenLinks gaat nu alles op alles zetten om de huidige Kamer het voorstel te laten aannemen. Dan zou uiterlijk 16 juni de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland definitief van tafel zijn.

Energiebedrijven betalen nu geen belasting over steenkool. Volgens het principe 'De vervuiler betaalt' stelt GroenLinks voor de belasting op het gebruik van deze vervuilende brandstof flink te verhogen. Dan wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

Als Nederland geen nieuwe kolencentrales bouwt, wordt extra CO2-uitstoot voorkomen. Bovendien bevordert de wet duurzame energieproductie; groene stroom krijgt geen concurrentie van goedkope grijze stroom.