CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Iran zoekt confrontatie met Israël door Gazaschepen

ma 07-06-2010

Nadat vorige week een 'hulpkonvooi' met tragische afloop de confrontatie zocht met de Israëlische marine, voert nu het islamitische Mullahregime van Iran de spanning nog wat op. De Iraanse Rode Halve Maan wil twee schepen naar Gaza sturen, berichtten Iraanse persbureaus IRNA en Mehr maandag. De organisatie riep vrijwilligers op "die naar Gaza willen gaan om het onderdrukte volk van bezet Palestina te helpen". Deze berichten volgden pal na een bericht dat Ahmadinejads Revolutionaire Garde zich had aangeboden om een vloot naar Gaza te begeleiden. In het verleden heeft Ahmadinejad al aangekondigd Israel van de kaart te zullen vegen. Het regime zoekt al langer een confrontatie, ondermeer door gestook in de relatie met Syrie en het bewapenen van terroristische anti-Israelische groepen zoals Hezbolla en Hamas. De Iraanse woordvoerder heeft vast aangekondigd dat 'de mogelijkheid bestaat dat de schepen worden aangevallen, maar ondanks het gevaar keuren de Iraanse autoriteiten het plan goed."

De Revolutionaire Garde staat bekend om haar gewelddadig optreden, onder meer bij het bloedig neerslaan van protesten tegen de Iraanse verkiezingsuitslag in juni vorig jaar.

Israel laat geen vervoer over zee toe naar Gaza om het risico te mijden dat daardoor Hamas wordt bewapend. Het bood het vorige konvooi aan de lading te lossen in Ashdod, vanwaar zij na controle langs de normale weg over land naar Gaza vervoerd zou worden. Dit aanbod werd echter geweigerd.

Aan boord van het Turkse schip de Marmara, waar vorige week 9 doden vielen tijdens bloedige gevechten toen Israel na herhaalde waarschuwingen besloot het schip te enteren, waren activisten die voor vertrek hadden aangekondigd dat zij wilden sterven als martelaar. Wat zich precies heeft afgespeeld is nog steeds onduidelijk. Een onderzoek moet dit duidelijk maken en ook nagaan waarom Israel de provocatie met geweld beantwoordde. Uit videobeelden en foto's blijkt echter dat deze opvarenden de Israelische soldaten aanvielen met stokken en scherpe voorwerpen toen zij het schip betraden.

Sindsdien is de wankele verstandhouding tussen Israel en Turkije nog verder verstoord. NAVO-bondgenoot Turkije, voorheen een bevriend land, zocht de laatste tijd al steeds meer toenadering tot de Arabische wereld inclusief Iran en Syrie, waar Iran grote invloed heeft.

Het Iraanse plan om zelf twee schepen te sturen verhevigt de spanningen in de regio nog en speelt in op de verslechterende verhoudigingen tussen Turkije en haar westerse NAVO-bondgenoten.

Volgens het kritische Israelische dagblad Ha'aretz zou de verontwaardiging over de tragisch verlopen confrontatie kunnen zorgen voor vervroegde verkiezingen in Turkije. Erdogans gematigd islamitische partij denkt hiermee een grote verkiezingsoverwinning te kunnen behalen.

Volgens een bericht in een Libanese krant zou Erdogan overwegen zelf naar Gaza te reizen met een Turks oorlogsschip. Maandag was hij op bezoek in Syrie. De Syrische president Assad verklaarde dat Damascus 'elke beslissing' van Turkije zou steunen.

Leden van de seculiere oppositie in Turkije hebben intussen de regering-Erdogan veroordeeld omdat zij 'te ver gaat' in het veroordelen van Israel en het verbreken van de traditionele banden met dit land. Zij waarschuwen Erdogan dat hij door zijn flirt met Iran op ramkoers komt met zijn Europese en Amerikaanse NAVO-bondgenoten.