Uitgeverij Bert Bakker

'Sprakeloos' van Tom Lanoye nu ook verkocht aan Zuid-Afrika

Tom Lanoye - Sprakeloos `Sprakeloos' blijft `Sprakeloos'

Vanaf februari 2011 ligt het in heel Zuid-Afrika in de winkels: Sprakeloos in het Afrikaans.
De titel blijft Sprakeloos, de uitgeverij heet Protea Boekhuis, de vertaler wordt Daniël Hugo. Het boek zal worden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse literaire festival Woordfees in Stellenbosch, vlak bij Kaapstad, waar Lanoye de helft van het jaar woont en werkt. Ook in februari '11 verschijnt in Parijs de Franse vertaling bij uitgeverij Editions de la Différence, onder de titel La langue de ma mère, in een vertaling van Hugo Claus-vertaler Alain van Crugten. In het Nederlands stevent Sprakeloos af op zijn dertiende druk, goed voor meer dan 60.000 exemplaren.
Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is. `Ik heb levenslang bewondering gekoesterd voor dat verduveld sterke wijf van, op het eind, met moeite anderhalve meter hoog. Ik heb mijn dankbaarheid jegens haar nooit onder stoelen of banken gestoken, maar nooit heb ik haar, naar mijn gevoel, meer verknochtheid en respect bewezen dan toen we haar toelieten eindelijk te sterven. Een mens staat maar bij één persoon echt in het krijt. Ik heb die lei nu met liefde schoongewreven. Misschien kan liefde maar één ding echt: uit liefde doden.'

Dit schreef Tom Lanoye al in zijn essaybundel Schermutseling. Maar hij was nog lang niet klaar met zijn verhaal. Pas in Sprakeloos maakt hij de hele balans op. Die van zijn kleurrijke jeugd, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, en ten slotte: van de strijd die zij, bron van leven en moedertaal, manmoedig voert, en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat en de blijvende woede en pijn die dat oplevert.
Tom Lanoye is een van de meest gelezen en gelauwerde Vlaamse schrijvers. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur.
Sprakeloos is zijn zevende roman, die aansluit bij vroeger werk als Een slagerszoon met een brilletje en Kartonnen dozen.