TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

7 juni 2010

Nieuw AOW-plan krijgt handen meer op elkaar dan plan Balkenende IV Verdeeldheid over verkorting WW, overgrote meerderheid tegen bezuinigingen Wajong

Zowel over de verhoging van de AOW-leeftijd als over verkorting van de duur van de WW valt te praten, als het aan Nederlanders ligt. Dat ligt anders voor bezuinigingen op de Wajong: als het aan driekwart van de Nederlanders ligt, valt daar niet over te praten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van De Volkskrant.

Gedurende het jaar 2009 en nu opnieuw was de verhouding voor- en tegenstanders van het AOW-plan van de regering Balkenende IV stabiel: iets meer dan de helft is tegen, tussen de 40 en 45 procent is voorstander. Het voorlopige plan van de sociale partners, waarin elke vijf jaar zal worden bekeken of de AOW- en pensioenleeftijd nog verder zal worden verhoogd na de verhoging naar 66 jaar in 2020, kan op meer bijval rekenen: 47 procent is voorstander, 46 procent tegenstander.

Iets meer tegenstanders dan voorstanders beperken duur WW De helft van de Nederlanders (48%) spreekt zich uit tegen aanpassing van de WW. Een iets kleiner groep (42%) is voorstander van verkorting van de duur van de WW - het grootste deel van deze groep vindt dan wel dat de hoogte van de uitkering gelijk moet blijven. `Framen' we de kwestie iets anders en wordt de WW aan de economische conjunctuur gekoppeld, dan is de helft (51%) voorstander van verkorting
- het grootste deel van deze groep vindt dan wel dat de duur van de uitkering weer langer moet worden in perioden van slechte werkgelegenheid. Met andere woorden, met de huidige arbeidsmarkt is er zeker geen meerderheid te vinden die verkorting van de WW voorstaat.

SP, PVV, PvdA veelal tegenstander aanpassingen; VVD, CDA, D66 en GroenLinks voorstander
Kijken we naar stemgedrag en de visie op de AOW en de WW, dan zien we veelal een tegenstelling tussen `oud links' (SP, PvdA) - plus PVV! - en VVD, D66, CDA en GroenLinks. De PVV- en SP-achterban zijn het meest uitgesproken in hun tegenstand tegen verhoging van de AOW-leeftijd, de achterban van D66, GroenLinks, VVD, CDA en in dit geval ook PvdA zijn per saldo voorstander.
Als we het over eventuele verkorting van de duur van de WW hebben, dan is de VVD- achterban het meest uitgesproken voor aanpassing. Ook de achterban van D66 is per saldo voor. De achterban van GroenLinks en CDA is verdeeld, de achterban van PVV, PvdA en SP is per saldo tegenstander.

Driekwart: handen af van de Wajong
Over verhoging van de AOW-leeftijd en verkorting van de duur van de WW-uitkering valt - als het een aanzienlijke minderheid ligt - wel te praten. Dat ligt anders voor de Wajong, ofwel de Wet Arbeidsongeschiktheid voor jongeren). Ondanks de hoge aantallen jongeren in de Wajong en verhalen over grootschalig misbruik van de regeling, is driekwart (76%) van de Nederlanders het eens met de suggestie dat er op de Wajong niet mag worden bezuinigd. Slechts vijftien procent is het daar mee oneens, negen procent weet het niet. Bij de achterban van de VVD (25%) zijn nog de meeste mensen te vinden die bezuinigingen op de Wajong niet taboe verklaren.

C0521 | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Het veldwerk vond plaats van 28 mei t/m 30 mei 2010. Daarbij werden 689 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd. Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag (TK 2006).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).