Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Agrarisch Erfgoed Nederland, de nationale boerderijenstichting, is onlangs opgericht door de regionale en provinciale boerderijenstichtingen. Met deze koepelorganisatie willen de regionale stichtingen meer gaan samenwerken op nationaal niveau.

Krachtenbundeling

Sinds Het Jaar van de Boerderij (2003) heeft de bescherming van het agrarische erfgoed maar weinig aandacht gekregen op nationaal niveau. Met Agrarisch Erfgoed Nederland moet dat verbeteren.

De regionale boerderijenstichtingen blijven zich in hun gebied op dezelfde bevlogen manier inzetten voor het agrarisch erfgoed. Daarnaast gaan zij nu ook op landelijk niveau uitdragen wat zij in de regio's doen: het behouden, herstellen, ontwikkelen, benutten, herbestemmen en promoten van het agrarisch erfgoed.

Agrarisch erfgoed is bedreigd

Agrarisch erfgoed omvat niet alleen onze historische boerderijen maar ook hun erven, stallen, schuren en het omringend landschap. Naast het materiële erfgoed gaat het ook om het immateriële cultuurgoed, zoals verhalen over boerenleven van vroeger en nu.

Het agrarisch erfgoed verdwijnt in een rap tempo. In de afgelopen 50 jaar is meer dan driekwart van de historische boerderijen gesloopt. Dit maakt het noodzakelijk om extra zuinig te zijn op de resterende historische boerderijen.

Doel van Agrarisch Erfgoed Nederland

Het behoud van de historische boerderijen is niet alleen een zaak van de eigenaren. Een van de voornaamste doelstellingen van de nieuwe stichting is de eigenaren te ondersteunen met een stimulerend (nationaal) beleid.

Daarnaast zet Agrarisch Erfgoed Nederland een digitale kennisbank op die alle relevante informatie toegankelijk zal maken.

Ook gaat de stichting 'belevenis'evenementen opzetten. Om zo de boerderijen in ons land onder de aandacht te brengen van iedereen die zich verbonden voelt met ons historisch erfgoed.