Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 Datum 7 juni 2010
Dechargeverlening Betuweroute Uw kenmerk
-


-

Geachte heer Klerk,

Met deze brief verleen ik u decharge van het aanlegproject Betuweroute op voorwaarde dat de resterende punten zo spoedig mogelijk worden afgehandeld.

Acceptatie van de conformiteitsverklaringen
Deze dechargeverlening verleen ik volgens de afspraak die we samen daarover hebben gemaakt: zodra V&W als opdrachtgever alle verklaringen van conformiteit heeft geaccepteerd kan zij overgaan tot dechargeverlening. In maart 2008 heeft de Directeur-Generaal Mobiliteit de "Verklaring van conformiteit Betuweroute A15-tracé" en daarmee de basisconfiguratie geaccepteerd.
Ik accepteer bij deze de laatste twee verklaringen: de "Aanvullende verklaring van conformiteit Betuweroute A15-tracé" en de "Verklaring van conformiteit Havenspoorlijn". Ik baseer mijn acceptatie mede op de uitgevoerde audits door Horvat & Partners op beide verklaringen.

Dechargeverlening
Het is bij een project van deze omvang onontkoombaar dat de conformiteits- verklaringen openstaande punten bevatten. Acceptatie vindt dan ook plaats in samenhang met afspraken over afronding van de restpunten. Daarom heb ik het auditbureau gevraagd niet alleen de conformiteitsverklaringen van het aanlegproject en de daarin genoemde restpunten te toetsen, maar ook te bezien of er restpunten zijn vanuit de andere Betuweroute-trajecten (bijvoorbeeld trein- baan integratie van ERTMS).
N.a.v. de auditrapporten hebben ProRail, Keyrail en V&W afspraken gemaakt over de afhandeling van alle openstaande punten, zoals vastgelegd in de Voortgangsbrief nr. 27 aan de Kamer. Een volledige beschrijving ervan is in overleg met uw projectorganisatie opgesteld.
Mijn overtuiging dat de afspraken sluitend zijn, is samen met de acceptatie van de conformiteitsverklaringen de basis voor dechargeverlening.

a
agina 1 van 2 P





Ministerie van Verkeer en Afhandeling restpunten en informatievoorziening Waterstaat De restpunten worden afgehandeld onder de noemer Project Nazorg Betuweroute Datum dat vanaf deze dechargeverlening met terugwerkende kracht per januari 2010 het aanlegproject Betuweroute opvolgt. Voor dit project ontvangt ProRail een nieuwe Ons kenmerk beschikking zodra de in te dienen aanvraag is goedgekeurd. VenW/DGMo/2010/5648

Zodra de status grootproject is vervallen, wordt de voortgang van de afhandeling van de restpunten onderdeel van de reguliere rapportages. Daarnaast verzoek ik u risico's op afwijkingen in scope, tijd en met name geld tijdig aan V&W te rapporteren zodat de nodige besluitvorming op tijd kan plaatsvinden.

Uiterlijk 1 jaar na deze dechargeverlening zal ik Horvat & Partners opdracht geven de stand van zaken van afhandeling van alle restpunten te beoordelen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P