Rijksvoorlichtingsdienst

Donner stelt controle op export van uitkeringen veilig

Tijdens de Raad voor ministers van Sociale Zaken in Luxemburg heeft minister Donner veilig gesteld dat Nederland streng kan blijven controleren bij het exporteren van sociale zekerheidsverzekeringen. Nederland had bezwaren tegen een voorgesteld besluit van de Raad over de export van sociale zekerheidsverzekeringen naar Israël, Macedonië, Kroatië, Marokko, Algerije en Tunesië. In en rondom de vergadering wees minister Donner zijn Europese collega's erop dat het niet zo kan zijn dat de Europese Unie maatregelen neemt die lidstaten in een situatie brengt waarbij een lidstaat uitsluitend af moet gaan op mededelingen van betrokkenen, zodat fraude niet effectief kan worden voorkomen. Uiteindelijk zijn op aandringen van Nederland extra bepalingen opgenomen in het besluit waardoor landen extra verificatiemogelijkheden mogen opleggen aan uitkeringsgerechtigden die in het buitenland wonen.

Nederland heeft met de meeste betrokken landen op dit moment al verdragen waarmee de controle op de export van uitkeringen is geregeld. Door de oorspronkelijke tekst van het besluit dat in de Raad voorlag, zou Nederland vrijwel geen mogelijkheden meer hebben om nog effectief te controleren en verifiëren. Op aandringen van Nederland zijn nu wijzigingen aangebracht. Minister Donner: "Het is belangrijk om de controle op export van uitkeringen goed te regelen. Uitkeringen die we verstrekken aan mensen in het buitenland moet ik net zo goed kunnen controleren als in Nederland. Hoewel we aanvankelijk geïsoleerd stonden, blijft die mogelijkheid nu behouden."

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid