Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Opening VVV Valkenburg Madurodam

Toespraak | 07-06-2010 | Den Haag | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,
Weet u hoeveel kleine en grote VVV-vestigingen heel Nederland telt? Honderd? Tweehonderd, driehonderd?
Het zijn er maar liefst 425!

425 Winkels en agentschappen van waaruit vriendelijk personeel toeristen het hele jaar door de weg wijzen naar de beste hotels, de fraaiste straatjes en de interessantste bezienswaardigheden van ons land. Jaarlijks bezoeken alleen al tien miljoen buitenlanders Nederland.
En als ze het even niet meer weten, dan kunnen ze altijd aankloppen bij een van die 425 VVV-vestigingen.

VVV helpt altijd iedereen die wil ervaren hoe mooi ons land is. Het is niet per se nodig een uitgebreide studie te maken voor elk uitstapje, want overal is wel een VVV-medewerker te vinden die ons de goede kant op wijst.
Maar, in dat geweldige netwerk ontbrak nog één vestiging. En dat was hier in Madurodam.

Madurodam heeft bijna alles. Het Paleis op de Dam, de Domtoren te Utrecht, Schiphol, de Erasmusbrug in Rotterdam, boerderijen, molens en een chocoladefabriek.
Er rijden treinen over miniatuur-spoor en auto's en vrachtwagens over model-snelwegen.
Prachtig. Maar géén VVV-kantoor?
Daarmee werd de werkelijkheid - die hier in veel opzichten toch indrukwekkend wordt nagebootst - érnstig geweld aangedaan.

Er schijnt wel ooit een VVV'tje te zijn geweest, als een soort bijproduct van het station Eindhoven.
Maar sinds dat jaren geleden plaats heeft gemaakt voor Utrecht Centraal zit Madurodam alweer veel te lang zonder behoorlijk VVV-kantoor. Een onhoudbare situatie.
Gelukkig wordt dat gemis nu eindelijk helemaal goed gemaakt.

Ik ben blij dat iedereen het hier met mijn vader en mij eens is dat er hier eigenlijk maar één VVV-kantoor kan staan: een replica van het prachtige VVV-kantoor in Valkenburg a/d Geul.
De oudste VVV van Nederland,
in het fraaiste gebouw,
in de mooiste gemeente van het land.

In Valkenburg weten we wat toerisme is. Valkenburg ontwikkelde zich al in de negentiende eeuw als mondain kuuroord.
Zelfs leden van de koninklijke familie kwamen er graag, zoals koningin Wilhelmina en koningin Emma. Zelfs koning Willem II was er te gast, op 17 juni 1841.

In Valkenburg a/d Geul begrepen de mensen al heel vroeg dat er brood zit in vrije tijd.
Het is precies 125 jaar geleden dat daar het eerste VVV-kantoor de deuren opende als wegwijzer voor iedereen die wil genieten van al het moois dat het zuiden van Limburg te bieden heeft.

Daarom is de replica van het mooie zeventiende eeuwse gebouw van de VVV Valkenburg hier in Madurodam helemaal op z'n plek. Ik geloof dat ik, als ik mijn ogen een beetje samenknijp, vanuit mijn werkkamer bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat nog net dat mooie pand aan het Theodoor Dorrenplein 5 kan zien liggen. Het doet me veel genoegen dat ook voor mijn opvolger Valkenburg voortdurend heel dichtbij is.

Ik wil graag Kees van Wijk van harte feliciteren met het 125-jarig bestaan van de VVV en Peter Verdaasdonk met deze geweldige aanwinst voor Madurodam.

Verwante onderwerpen


* Minister