Gemeente Hoogeveen
Promotieteam Brandweer uit Hoogeveen organiseert Brandweerscholendag
Ruim 1800 Hoogeveense schoolkinderen brengen bezoek aan de brandweer

Brandweer Hoogeveen krijgt maandag 7 juni ruim 1800 schoolkinderen uit de gemeente Hoogeveen op bezoek. De kinderen zitten in de groepen 5 tot en met 8. Dit initiatief van het Promotieteam van de Hoogeveense brandweer is uniek in Nederland en biedt de jeugd een gevarieerd educatief programma met actie en spektakel. Per dagdeel komen er negenhonderd leerlingen. Het doel van deze dag is om kinderen zo jong mogelijk bewust te maken van brandgevaar, de gevolgen van brand en het voorkomen hiervan.

De kinderen worden verdeeld in drie groepen en elke groep bezoekt drie workshops met aandacht voor voorlichting in de vorm van bijvoorbeeld improvisatietoneel, een demonstratie hulpverlening en een demonstratie brandbestrijding. Het bezoek van de kinderen wordt mogelijk gemaakt door inzet van het Promotieteam van brandweer Hoogeveen en tientallen vrijwilligers met ondersteuning van beroepskrachten van Brandweer Zuidwest Drenthe en daarbuiten.

Bewustwording door improvisatietoneel

De brandweer heeft ervoor gekozen om bewustwording van brandgevaar te bevorderen door toneel. Dit onderdeel vindt plaats in de kazerne. Twee acteurs nemen de kinderen mee in hun eigen belevingswereld hoe een brand kan ontstaan. En hoe brand voorkomen kan worden. Het verhaal draait om de 10-jarige Lotte.

Voorlichting door de Brandwondenstichting
Na het improvisatietoneel geeft de brandwondenstichting uitleg over brandwonden. Hoe deze voorkomen kunnen worden en wat wel en niet gedaan moet worden na het oplopen van een brandwond. Het is een interactief programma waarin de kinderen een grote rol hebben.

Demonstratie hulpverlening
Dit onderdeel vindt plaats op het naastliggende Mauritsplein. Kinderen krijgen uitleg over het redgereedschap van de brandweer. Ook zijn voertuigen vanuit heel Drenthe te bezichtigen waaronder verschillende tankautospuiten, een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig en ander groot materiaal.

Demonstratie brandbestrijding

Ook dit onderdeel vindt plaats op het Mauritsplein. De jeugd krijgt uitleg over hoe een brand te bestrijden. Aan het eind van deze workshop geven brandweervrijwilligers de spannende demonstratie 'vlam in de pan'. Daarnaast hebben kinderen zelf ook de mogelijkheid om te blussen.

Op het terrein van de kazerne heeft de brandweer een tent ingericht voor de catering. Kinderen en begeleiders kunnen hier iets te drinken krijgen. Na afloop van de bijeenkomst ontvangen de scholieren een brandweertasje met daarin een lesbrief over brandveiligheid en een leuke gadget.

Brandweer Hoogeveen is onderdeel van Brandweer ZuidWest Drenthe. Hierin werkt zij samen met gemeente De Wolden, Meppel en Westerveld. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de brandweerzorg van 130.000 inwoners. Brandweer ZuidWest Drenthe werkt onder leiding van districtscommandant Ike Kortleven.