Gemeente Rotterdam
Burgemeester Aboutaleb bezoekt Berlijn

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt op 7 en 8 juni een bezoek aan Berlijn. Het werkbezoek staat in teken van stedelijke ontwikkeling, wijkaanpak, integratie en duurzame economische groei.

Neukölln

Op maandag 7 juni is burgemeester Aboutaleb hoofdspreker bij een lezing met als titel: "Hoe gaan Europese steden om met migratie en integratie?" in het Rathaus van de wijk Neukölln. De burgemeester zal het Rotterdamse participatiebeleid toelichten. Neukölln is één van de grootste en armste deelgemeenten van Berlijn met een grote allochtone bevolkingsgroep. De lezing wordt bijgewoond door bewoners, politici, deskundigen en Duitse media. Na zijn toespraak gaat de burgemeester in gesprek met een jonge Turks-Duitse acteur uit Neukölln over zijn integratie ervaringen.

Berlin Hauptbahnhof

Op dinsdag 8 juni 's ochtends staat een bezoek aan de wijk Wedding op het programma waarbij de thema's onderwijs, wijkaanpak en infrastructuur centraal staan. Deze deelwijk is qua structuur te vergelijken met Rotterdam. 's Middags bezoekt de burgemeester Berlin Hauptbahnhof, het grootste kruisingsstation in Europa dat in mei 2006 is geopend. Naast (inter)nationaal en lokaal treinverkeer is recent ook een aansluiting op de Berlijnse metro in gebruik genomen. Thema's van dit bezoek zijn de herontwikkeling van het stationsgebied en de integratie van de verkeersnetwerken. Dinsdagmiddag heeft burgemeester Aboutaleb een ontmoeting met Klaus Wowereit, die sinds 2001 burgemeester van Berlijn is.

RCI

Daarna spreekt hij op de Nederlandse ambassade met vertegenwoordigers van grote (energie)bedrijven, politici en wetenschappers over het Rotterdam Climate Initiative (RCI), het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf, DCMR en Deltalinqs. Bij dit gesprek zijn Hans Smits (directeur Havenbedrijf) en Ruud Lubbers (voorzitter van de RCI Council) aanwezig. De focus ligt op energie en transport.

Berlijn

Berlijn is een stad met 3,4 miljoen inwoners en heeft evenals Rotterdam te maken met de gevolgen van de economische crisis. Het stadsbestuur zet in op economische ontwikkeling door onder meer het MKB en industrie te stimuleren, de administratieve lasten om laag te brengen en te bezuinigen. Het Berlijnse integratiebeleid is gericht op verbetering van de wijk door participatie en activering van de mensen zelf. Er zijn onlangs in Berlijn vijf gebieden uitgekozen, waaronder Wedding en Neukölln, waar de Bondsregering, het stadsbestuur en de wijken gezamenlijk werken aan sociale en stedelijke verbetering. Uit een recente studie blijkt verder dat het Duitse integratiebeleid zijn vruchten af werpt. 93 % van de Duitsers geeft aan zich in Duitsland goed te voelen. Bij migranten ligt dit percentage op 95 %.