Ingezonden persbericht


persbericht

Amsterdam, 22 april 2010

Concertgebouw Prijs voor Maurizio Pollini

De Concertgebouw Prijs is toegekend aan Maurizio Pollini. De Italiaanse pianist ontvangt de prijs op maandag 7 juni 2010 tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van het Concertgebouw, in aanwezigheid van een groot aantal genodigden. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouw, zal de prijs overhandigen. De Concertgebouw Prijs, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is bestemd voor een musicus die, of een ensemble dat, over een langere periode een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het artistieke profiel van het Concertgebouw.

Maurizio Pollini heeft een lange geschiedenis bij het Concertgebouw. Op 9 januari 1973 maakte hij zijn debuut in de Grote Zaal met een solorecital. Sindsdien keerde hij er vele malen terug, zowel in recitals als met het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook dit jaar is hij te beluisteren in Amsterdam: daags voor de uitreiking van de Concertgebouw Prijs, op zondagavond 6 juni 2010, geeft Pollini een recital in de serie Meesterpianisten. In september 2010 is hij terug in de Grote Zaal met het Pianoconcert van Schumann, dat hij samen met het KCO onder leiding van Mariss Jansons zal uitvoeren.

Vanaf 1960 vestigde Maurizio Pollini zijn reputatie als trendsetter van een nieuwe generatie pianisten. Met zijn gepassioneerde, krachtige en briljante pianospel bekoort hij al een halve eeuw het concertpubliek over de gehele wereld. Daarbij richt hij zich niet alleen op de hoogtepunten uit de klassieke en romantische pianoliteratuur, maar toont hij zich ook een voorvechter van twintigste-eeuwse en eigentijdse composities. Met het uitreiken van de Concertgebouw Prijs onderstreept het Concertgebouw de grote betekenis van Maurizio Pollini voor de klassieke muziek, en het belang van de relatie met deze bijzondere pianist.

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek naar een ontwerp van Evelyne Merkx, interieurarchitect van het Concertgebouw. Laureaten worden na ontvangst van de prijs permanent vermeld op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

De Concertgebouw Prijs is een initiatief van de besturen van het Concertgebouw. Eerdere laureaten waren mezzosopraan Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), dirigent Bernard Haitink (2007) en het Koninklijk Concertgebouworkest (2009).