Provincie Antwerpen


Antwerpse week in Shangai

Antwerpse partners slaan handen in elkaar om succesvol programma te realiseren in het Belgisch Paviljoen op de Wereldexpo in Shangai

van 7 tot 9 juni 2010 - Shangai


----------
Volgende week gaat het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Shangai één week "Antwerps". Gouverneur Cathy Berx zal samen met gedeputeerde Koen Helsen en havenschepen Marc Van Peel een delegatie aanvoeren vanuit onze provincie. De gouverneur is bijzonder verheugd over deze gezamenlijke aanpak: "De missie naar de Wereldexpo in Shangai is alleen mogelijk geweest door het gezamenlijk engagement van alle partners. Als economische topregio is het belangrijk dat we ons gezamenlijk profileren naar de Chinese markt. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat verschillende partners zoals de Universiteit Antwerpen, het Antwerp World Diamond Center, Agfa Gevaert, POM Antwerpen, het Havenbedrijf van Antwerpen, provincie Antwerpen en Stad Antwerpen de handen in elkaar hebben geslagen om van deze missie een succes te maken."

De aanwezigheid van provincie Antwerpen en stad Antwerpen in Shangai is een logisch gevolg van de decennia lange inspanningen van beide besturen. Provincie Antwerpen heeft al sinds 25 jaar een vriendschapsakkoord met Shaanxi en is in 2006 overgegaan tot de oprichting van een provinciaal kantoor in Beijing. En stad Antwerpen heeft al geruime tijd een vriendschapsakkoord met Shangai. Deze ontwikkelingen zijn er gekomen door de toegenomen interesse van de bedrijfswereld in onze provincie in China.

Diamanten houden van Antwerpen, AWDC - 7 juni 2010 Het provinciaal Diamantmuseum heeft samen met het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) invulling gegeven aan een permanente stand op de Wereldexpo. In de "Diamond corner" wordt de 550 jaar oude geschiedenis van de Antwerpse diamant onder de aandacht gebracht. Naast deze permanente aanwezigheid van diamant organiseert het AWDC tijdens de eerste dag van de Antwerpse week een educatief seminarie en lezingen over het wetenschappelijk diamant onderzoek. Op de agenda staat ook de ondertekening van een samenwerkingsakkoord met Shangai Diamond Exchange voor de bevordering van de Antwerpse diamant op de Chinese markt. Voor meer info: Jennie Baeten, Special Events manager AWDC, T. +32 3 222 05 40, jennie.baeten@awdc.be

Vooruitblik: Hoger onderwijs in Antwerpen, UA en UAMS - 8 juni 2010 De Universiteit Antwerpen is de coördinator van het CONNEC-project. CONNEC staat voor "Connecting Europe And China through Interuniversitary Exchange". Het is een Erasmus Mundus project waarbij 7 Chinese en 8 Europese universiteiten betrokken zijn, waarbij meer dan 200 studiebeurzen worden uitgereikt en dat voor 5 miljoen euro gefinancierd wordt door de Europese Commissie. Tijdens het seminarie van UA en de Antwerp Management School op 8 juni in Shangai zullen zij een voorstelling geven van wat Antwerpen te bieden heeft op het vlak van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer info: Piet Van Hove, Internationale Samenwerking, Universiteit Antwerpen, T. +32 3 265 46 27, piet.vanhove@ua.ac.be

Gemeenschappelijk gala evenement van alle partners - 8 juni 2010 Alle partners hebben de handen in elkaar geslagen om een gemeenschappelijk gala evenement te realiseren in de tuin van het Belgisch consulaat in Shangai. Momenteel zijn er al meer dan 300 genodigden ingeschreven. Doel van deze ontmoeting is Antwerpse sectoren, bedrijven en kennisinstellingen de mogelijkheid te geven hun top-contacten uit te nodigen in China en een wisselwerking tot stand te brengen met delegaties op bestuurlijk niveau. Op dit evenement wordt ook een delegatie verwacht geleid door de gouverneur van de zusterprovincie Shaanxi en de provincie Chongqin. .

België-Vlaanderen: wereldleider in chemie en Life Sciences, POM Antwerpen, Haven Antwerpen, VCKK, UA en Essenscia - 9 juni 2010 Antwerpen is de grootste chemische cluster in Europa en de op één na grootste cluster in de wereld. Het is dan ook logisch dat dit thema geselecteerd werd voor een seminarie in Shangai. Op woensdag 9 juni vindt een seminarie plaats rond chemie en Life Sciences waarbij het de bedoeling is investeringen naar Antwerpen te lokken en bestaande samenwerking met Chinese partners te promoten. Er zijn toespraken voorzien vanuit de gouverneur, de havenschepen, Prof. Christine Van Broeckhoven en getuigenissen vanuit verschillende bedrijven (Soudal, Proviron, Janssen Pharmaceutica en Tessenderlo Chemie).

Voor meer info:Gwenn Sonck, VCKK, T.+32 9 266 14 32, info@flanders-china.be Havenbedrijf Antwerpen, Stijn Doggen T + 32 492 91 33 63 of Inge Mangelschots T + 86 159 2101 5137

Exclusief Agfa Healthcare Seminarie, Agfa - 9 juni 2010 Agfa Healthcare, lid van de Agfa Groep en gevestigd in Mortsel, organiseert voor haar Chinese cliënteel een exclusief seminarie. Tijdens dit seminarie zal professor Dr. De Surgeloose, hoofd van radiologie Middelheim (Ziekenhuisnetwerk Antwerpen), een getuigenis brengen over de Multi-site PACS (beeldarchief - en communicatiesysteem) dat geïmplementeerd werd in de Antwerpse ziekenhuizen.

Voor meer info: Caroline Burm, Agfa Healthcare, T. +32 494 56 98 66, caroline.burm@agfa.com

Leiders van de missie:
Gouverneur van de provincie Antwerpen, mevrouw Cathy Berx tel. 03 240 50 52
Aanwezige gedeputeerden: Koen Helsen, gsm 0477 77 52 88 Aanwezige schepen: Marc Van Peel

Perscontacten:
Tanja Mattheus
Dienst Economie en Internationale samenwerking
tanja.mattheus@admin.provant.be gsm 0473 81 14 76

Stijn van Bosstraeten
Manager International Business
POM Antwerp | Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen gsm 0477 92 06 29