Raad van State


maandag 7 juni 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Culemborg van het bestemmingsplan 'Veerweg 2'. Het bestemmingsplan maakt de herbouw van een bedrijfsruimte mogelijk én een nieuw appartementencomplex aan de Veerweg en Kleine Buitenom in Culemborg. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Culemborg hiervoor heeft verleend. Het gebied ligt in het beschermde stadsgezicht van Culemborg. In de wet is bepaald dat er alleen ontwikkelingen in beschermde stadsgezichten worden toegestaan, als er een bestemmingsplan is dat bescherming biedt aan het waardevolle stadsgezicht. Om daaraan tegemoet te komen, heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Beschermd Stadsgezicht' vastgesteld dat vervolgens is goedgekeurd door het college van gedeputeerde staten van Gelderland. Een inwoner uit Culemborg komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep tegen beide bestemmingsplannen. Ook komt hij in hoger beroep tegen de bouwvergunning. De rechtbank in Arnhem verklaarde in juli 2009 een eerder beroep van de man tegen de bouwvergunning ongegrond. Volgens de man tast het bouwplan het beschermde stadsgezicht van Culemborg ernstig aan en had de gemeenteraad daarmee niet mogen instemmen. Bovendien biedt het bestemmingsplan 'Beschermd Stadsgezicht' naar zijn mening onvoldoende bescherming tegen ongewenste ontwikkelingen. Ook ontbreken er onderzoeken naar de waterhuishouding in het gebied, de flora en fauna en naar de luchtkwaliteit. (zaaknummers 200901315/1, 200903453/1 en 200906571/1)

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van een fitnesscentrum, een horecagelegenheid, een parkeergarage en twaalf appartementen aan Het Zand in Leidsche Rijn. Volgens de Stichting Primair Onderwijs Utrecht, de stichting Montessori Onderwijs en Saartje Kinderopvang leiden de bouwplannen tot veel schaduw op de schoolgebouwen. Ook zou het gemeentebestuur de verkeersbelasting hebben onderschat. Verder zou de horecavoorziening voor geluidsoverlast zorgen en vrezen zij voor parkeeroverlast. Ook een inwoonster uit Utrecht verzet zich tegen het bouwplan. Zij vindt dat er onvoldoende ruimte en infrastructuur aanwezig is voor de nieuwbouw. De rechtbank in Utrecht heeft in oktober 2009 de eerdere beroepen van de scholen en de inwoonster ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200909435/1 en 200909550/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan het waterschap Aa en Hunze voor het ontgronden van een aantal percelen in de gebieden Benenloop van de Westerwoldse Aa, Kuurbos/Bos op Houwingaham en Hamdijk en Bovenlanden. De gebieden worden ontgrond om een recreatiebos en enkele robuuste verbindingszones aan te leggen. Ook wordt er een waterberging gerealiseerd. Een groot aantal omwonenden is het niet eens met de werkzaamheden in het gebied en is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor aantasting van het waardevolle, agrarische landschap dat Groningen volgens hen zo karakteriseert. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003895/2)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan een zandhandel voor het ontgronden van een aantal percelen in Opende. De vergunning maakt het mogelijk de werkzaamheden te verlengen tot 1 januari 2015. De oorspronkelijke vergunning liep tot 1 januari 2010, maar het bedrijf heeft meer tijd nodig om het zand te winnen. Party- en Recreatiecentrum Strandheem is het hier niet mee eens. Volgens het partycentrum is niet alleen sprake van een verlenging van de looptijd van de vergunning, maar ook van een uitbreiding van de ontgrondingswerkzaamheden. De vergunning zou het namelijk mogelijk maken om twee meter dieper te graven dan eerst was toegestaan. Ook vreest het partycentrum dat er een onderwaterdepot op hun percelen zal worden aangelegd. Ook een inwoner uit Opende verzet zich tegen de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt vooral dat de noodzaak voor de verlenging van de vergunning niet is aangetoond. (zaaknummer 200909393/1)

12.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Maarssen aan de Vecht' van de gemeente Maarssen. Het plan heeft betrekking op de historische kern van Maarssen-dorp, een gedeelte van de rivier de Vecht en de buitenplaatsen en het gebied tussen de Straatweg en het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor het terrein van het bedrijf Ballast Nedam is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Deze bevoegdheid maakt het mogelijk om, na beëindiging van het bedrijf, woningen te bouwen op het terrein. Het provinciebestuur heeft hieraan echter goedkeuring onthouden, waardoor die mogelijkheid van de baan is. Ballast Nedam komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat het plan te weinig ontwikkelingsmogelijkheden biedt, zeker nu het provinciebestuur een streep heeft gezet door de woningbouwplannen. Ook zouden niet alle bedrijfswoningen op het terrein in het plan zijn opgenomen. Maarssen Centrumplan Noord verzet zich ook tegen het plan. Het bedrijf is eigenaar van een pand aan de Albert Cuypstraat. In dit pand is een aannemingsbedrijf gevestigd. Volgens Maarssen Centrumplan Noord beperkt het plan de bedrijfsvoering van het bedrijf doordat het niet langer een specifieke bestemming als aannemingsbedrijf heeft gekregen. Verder bezit het bedrijf diverse percelen binnen de gemeente Maarssen die het graag gezamenlijk wil ontwikkelen. Voor de percelen gelden alleen twee verschillende bestemmingsplannen. Volgens het bedrijf had het voor de hand gelegen om de percelen allemaal in dit plan op te nemen. (zaaknummer 200901963/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Meerssen van het bestemmingsplan 'Vliegenstraat-Roggenveldstraat'. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van tien zorgwoningen voor ouderen en de aanleg van twaalf parkeerplaatsen. IJssalon en Croissanterie Marianne is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf is gevestigd tegenover het gebied waar de woningen worden gebouwd. Het bedrijf vreest voor verkeers- en parkeeroverlast en vindt dat de gemeenteraad meer rekening had moeten houden met de belangen van het bedrijf. Een ander bedrijf uit de omgeving heeft dezelfde zorgen en vindt dat de gemeenteraad beter onderzoek had moeten doen naar de verkeersbelasting. Ook zou de aanleg van de parkeerplaatsen de bevoorrading van het bedrijf bemoeilijken. Een omwonende zet vraagtekens bij de noodzaak van het plan. Daarom komt ook hij in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200907783/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Evelop Netherlands B.V. voor een windturbinepark op en in de buurt van het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. Het windpark bestaat uit vijf windturbines met een hoogte van ongeveer 105 meter. Een aantal omwonenden komt tegen de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluid- en schaduwhinder. Ook vinden zij dat de turbines het landschap verstoren en zijn zij niet overtuigd van de veiligheid van de turbines. De zaak is op 20 april jl. al eens op een zitting behandeld. Vandaag vindt de tweede zitting plaats. (zaaknummer 200904695/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.