Laag werkloosheidspercentage verdoezelt problemen

07/06/2010 08:48

Boaborea

Tilburg - 7 juni 2010, De verkiezingen komen er aan. Vrijwel alle partijen willen bezuinigen op re-integratiebudgetten en schermen met het laagste werkloosheidspercentage van de Europese unie. Maar meer dan één miljoen mensen doen nu niet mee. Wajongers, langdurig werklozen, ouderen lijken te worden afgeschreven in de huidige aanpak. Wie gaat de langdurig werklozen nog aan het werk helpen? De budgetproblemen voor de re-integratie van WW-ers leiden ertoe dat nog maar voor één op de tien langdurig werklozen re-integratieondersteuning kan worden ingekocht. Ook Divosa-voorzitter René Paas liet weten zich zorgen te maken omdat het aan een baan helpen van bijstandsgerechtigden nou eenmaal geld kost. Bezuinigingen op het re-integratiebudget van gemeenten en UWV zullen leiden tot langdurige werkloosheid onder arbeidsgehandicapten, mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en 45 plussers. Het aantal bijstandsgerechtigden is nu voor het eerst sinds tijden weer opgelopen. De bezuinigingen treffen de zwaksten op de arbeidsmarkt en de budgetproblemen voor gemeenten zullen in de komende jaren niet te overzien zijn.

Juist deze periode, voordat de krapte op de arbeidsmarkt voor werkgevers echt een groot probleem wordt, moet goed worden benut. Veel mensen die werkloos raken vinden zelf binnen een half jaar nieuw werk. Maar er is ook groep mensen die dat niet redt. Deze mensen zijn vooraf eigenlijk al aan te wijzen. Mensen die ouder zijn, tientallen jaren voor dezelfde werkgever hebben gewerkt of een arbeidshandicap hebben zullen het vaak niet op eigen kracht redden. Maar zij kunnen met goede en gerichte ondersteuning in veel gevallen wel aan het werk geholpen worden. De afgelopen periode zijn de bedrijven die werklozen begeleiden naar een baan zeer succesvol gebleken. Zo bleek uit de rapportage van de Raad voor Werk en Inkomen dat 61% van de cliënten binnen 24 maanden na start van het traject aan het werk komt. Specifiek voor de WW-categorie was dat 67,5% . Vanwege de resultaatfinanciering wordt deze dienstverlening ook nog eens zeer kosteneffectief ingekocht voor mensen waarvan UWV inschat dat zij zonder externe ondersteuning niet op eigen kracht aan het werk zullen komen. Onderwijl is de tevredenheid gestegen naar een 7,5. Bovendien weet de sector steeds vaker afspraken te maken met werkgevers over leerwerkvacatures met baangarantie. Zonder echter de benodigde financiering is omscholing en begeleiding naar een nieuw werkperspectief niet haalbaar.

Boaborea roept dan ook de politiek op de noodzakelijke stappen te zetten en middelen beschikbaar te stellen ter voorkoming van een verdere groei van de langdurige werkloosheid.





http://www.boaborea.nl