Rijksoverheid


Van Bijsterveldt sluit EUPE

Nieuwsbericht | 07-06-2010

De European University for Professional Education (EUPE) moet de deuren sluiten. Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft dat besloten op advies van de Inspectie van het Onderwijs (IvhO).

De EUPE levert op vele fronten onvoldoende kwaliteit: elementaire zaken als de colleges, het studiemateriaal en de huisvesting vertonen `ernstige en langdurige tekortkomingen'. Voor de ongeveer 65 studenten die aan de EUPE ingeschreven staan wordt vervangende opleiding en huisvesting gezocht.

Begin dit jaar zegde de minister van OCW de EUPE al de wacht aan met een voornemen tot sluiting. Het vervolgonderzoek van de Inspectie laat zien dat er weinig is verbeterd: naast de tekortkomingen bij de colleges, het studiemateriaal en de huisvesting zijn de uitvoering van het onderwijsprogramma, het functioneren van de examencommissie, de registratie van en de informatie aan studenten niet in orde. Verder is het bestuur niet in staat de problemen te verhelpen en wordt er vanaf het studiejaar 2008-2009 al geen financiële administratie meer gevoerd. Kortom: de instelling voldoet niet meer aan de voorwaarden waaronder de aanwijzing is verleend.

,,Dit is een onverantwoorde situatie waar onmiddellijk een einde aan moet komen'', zegt staatssecretaris Van Bijsterveldt.,,Anders worden studenten hiervan de dupe''. Om te voorkomen dat studenten inderdaad te lijden krijgen van de situatie stelt het ministerie alles in het werk om hen onder dak te brengen bij vervangende opleidingen en in vervangende huisvesting. Strikt genomen heeft de overheid hier geen rol in: de EUPE is een particuliere opleiding.

Het besluit van de staatssecretaris betekent in feite het einde van de EUPE in Nederland. De instelling raakt haar aanwijzing kwijt en mag derhalve geen graden meer verlenen. De aanwijzing was in 1998 verleend.

Het komt niet vaak voor dat een instelling voor hoger onderwijs haar aanwijzing verliest. ,,Dit is een uitzonderlijke situatie die vraagt om een uitzonderlijke maatregel'', aldus Van Bijsterveldt. ,,De EUPE vraagt studenten geld voor een opleiding in het hoger onderwijs. Studenten mogen dan verwachten dat die opleiding aan minimale eisen voldoet. Dat is hier niet meer het geval.''

Voorgeschiedenis
De zaak speelt sinds 2006, toen de inspectie voor het eerst tekortkomingen constateerde aantrof bij EUPE. Na uitgebreid onderzoek kreeg de instelling toen het voordeel van de twijfel onder voorwaarde dat ze voor 2009 accreditatie voor een opleiding zouden krijgen. Dat lukte. Medio 2009 deed de inspectie opnieuw onderzoek, waaruit eind dat jaar bleek dat de instelling niet aan de voorwaarden voor aanwijzing voldeed. Sluiting was toen nog niet mogelijk omdat de instelling volgens de wet drie maanden de tijd moet krijgen om orde op zaken te stellen. Dat is niet gelukt.

Afzender


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bel 0800-8051 voor vragen aan de Rijksoverheid