Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Private equity anticipeert op groei

Rotterdam, 7 juni 2010 - De Nederlandse private equity markt maakt zich na een rustige periode weer op voor groei. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar de mate waarin investeringmaatschappijen klaar zijn voor transacties. Het onderzoek laat zien dat private equity bedrijven zich op dit moment met name op overnames voorbereiden en minder op verkooptransacties.

De meeste investment managers die meewerkten aan het onderzoek hebben meer dan vijf deelnemingen in hun portefeuille. Zij schatten dat zo'n 40% van de verwachte overnametransacties een waarde van meer dan 50 miljoen euro hebben. Bij verkooptransacties is dit zelfs bij 68% het geval.

Het onderzoek toont verder aan dat de investment managers die zich bezighouden met een buy & build strategie op meer frequente basis contact hebben met hun deelneming dan de investment managers die zich voorbereiden op een mogelijke verkooptransactie. "Dat is wel een opmerkelijke uitkomst", meent Wilten Smit, omdat een van de voorwaarden voor een succesvolle exit transactie excellente kennis hebben van het management en hun bedrijfsvoering is.

Een ander potentieel risico ziet Smit in het beleggen van de verantwoordelijkheid tot een succesvolle integratie bij de CEO. "CEO's hebben veelal een breed takenpakket en weinig tijd. Het doen slagen van een overname valt of staat met een succesvolle integratie. Je kunt je afvragen of een CEO dan wel de aangewezen persoon is om de integratie bij te beleggen"

Navraag bij de investment managers laat verder zien dat er een groot verschil is in de frequentie waarmee risico's worden gemeld. Risicosignalering gebeurt bij het voorbereiden van een exit in 30% van de situaties niet op regelmatige momenten. Bij de deelnemingen waar aan een buy & build wordt gewerkt is dit beter ingebed, met maar liefst 96% van de respondenten die aangeven dat zij op regelmatige basis informatie over de risico's van de deelnemingen te ontvangen.
---

Noot voor de redactie /