Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste resultaten bekend van grootschalig therapietrouwprogramma bij 25.000 chronische patiënten

2Comply: doorbraak in aanpak therapietrouw

7 juni 2010 - De toepassing van het therapietrouwprogramma PharmaCoach toont hoopgevende resultaten voor de verbetering van de therapietrouw en daarmee de gezondheid van chronisch zieke patiënten. Dat blijkt uit de ervaringen van het programma gedurende anderhalf jaar binnen Mediq Apotheek onder 25.000 chronische patiënten. PharmaCoach is een programma via de apotheek waarmee chronisch zieke patiënten online worden begeleid bij hun medicijngebruik. Met als doel daarmee de eigen verantwoordelijkheid te vergroten en therapietrouw te verbeteren. De uitkomsten van een steekproef onder meer dan 1.500 patiënten, geven een goede indicatie dat de therapietrouw van deelnemers aan het programma verbetert. In 4 van de 5 medicijngroepen stijgt de therapietrouw tussen 6 en 33% in vergelijking met de referentiegroep uit het Pharmo report 2002. 2Comply, de organisatie achter PharmaCoach, heeft gezien deze positieve bevindingen besloten tot een brede uitrol, waardoor het programma nu ook voor andere apotheken en hun patiënten beschikbaar komt. Tegelijkertijd heeft 2Comply aan het Pharmo Instituut gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar deze resultaten en welk deel is toe te schrijven aan het programma.

Verdere uitrol
Het programma van 2Compy is afgelopen anderhalf jaar succesvol geïmplementeerd onder de naam "Mijnmedicijnkompas" bij meer dan 200 Mediq apotheken. Mediq Apotheek hecht grote waarde aan innovatieve (zelfmanagement-) programma's en samenwerking met partners en is verheugd met de deelname en tevredenheid van patiënten. Mediq Apotheek breidt Mijnmedicijnkompas nu uit met nieuwe modules die zich richten op specifieke patiëntgroepen. 2Comply heeft besloten verder te investeren in deze toepassing en deze vanaf 1 juni 2010 ook breder in de markt beschikbaar te stellen. Doel daarbij is om dit therapietrouwprogramma in 2011 beschikbaar te hebben in meer dan 600 apotheken.

Besparing zorgkosten
De eerste gebruikersfase van anderhalf jaar is succesvol verlopen en maakt ook opvallende feiten zichtbaar over het kennisniveau en gedrag van chronische patiënten over hun gezondheid en medicatie. Zo geeft de helft van de patiënten tijdens de start met PharmaCoach aan niet precies te weten voor welke aandoening men de verschillende medicatie gebruikt. Een kwart van de patiënten stopt met de medicatie en een op de vijf patiënten wijzigt zonder tussenkomst van een arts het medicijngebruik. Ook deze feiten tonen nogmaals het belang aan van goede begeleiding van chronische patiënten samen met de voorschrijvende artsen. Dit zal naast een betere gezondheid ook leiden tot verdere kostenbesparingen in de zorg. Op nationale schaal worden de besparingen door therapietrouwverbetering geschat op een bedrag tussen 200 en 300 miljoen Euro per jaar (bron: Pharmo Report 2002).

/ / / /