Ingezonden persbericht


Verzekeraar constateert politiek onvermogen en oneerlijke concurrentiesituatie

NASSAU VERZEKERINGEN BOEKT RECORDRESULTATEN IN 2009

Rotterdam, 7 juni 2010 - Nassau verzekeringen presenteert recordresultaten voor 2009, te danken aan de langjarige strategie die goede verzekeringstechnische resultaten en beleggingsrendementen oplevert. De combined ratio over 2009 was met 77,7% de laagste in geschiedenis van de verzekeraar (2008: 82,6%). De geboekte bruto premie overschreed met EUR 103,9 miljoen voor het eerst de grens van EUR 100 miljoen (2008: 96,2 mio). Het totaalresultaat van EUR 25 miljoen vóór belastingen is een historisch hoogtepunt. Met een solvabiliteit van 414% (2008: 327%) (Solvency I) heeft Nassau een aanzienlijke solvabiliteitsmarge.

Dick de Boer, directeur Nassau verzekeringen, bij de presentatie van de jaarcijfers vandaag in Rotterdam: 'Ondanks onze goede resultaten zijn wij behoedzaam. De verzekeringswereld verspilt veel tijd en geld aan onderwerpen die ver van de kernactiviteiten staan. Dat komt door toezichthouders, overheden en soms zelfs door onze eigen marktorganisaties. Dat onze groei beperkt is komt allereerst doordat wij niet meedoen aan moorderende prijsconcurrentie. Daarnaast vinden wij het absurd dat Nassau vennootschapsbelasting betaalt, waarmee onze concurrenten gesubsidieerd blijven.'

De kritische kanttekeningen die Nassau al eerder bij Solvency II plaatste, bleken terecht. De fouten in die modellen krijgen nu brede aandacht. Voor 2010 overlegt Nassau met de toezichthouder de mogelijkheid om een zuiver en partieel intern solvabiliteitsmodel te ontwikkelen. Nassau spreekt in haar jaarverslag aanhoudende verbijstering uit over het gebrek aan centraal en gelijkwaardig toezicht in Europa. Internationale afspraken over handhaving en fiscale behandeling zijn nodig voor het ontwikkelen van een level playing field en een daadwerkelijke gezamenlijke Europese markt. Nassau vraagt ook aandacht voor de verschillen tussen zakelijke en consumentenverzekeraars. De regels voor onder andere het toekennen van het Keurmerk van het Verbond van Verzekeraars vergen aanpassing daaraan.

De internationale activiteiten en bijbehorend premie-inkomen van Nassau groeien. Ook de komende jaren zal Nassau blijven inzetten op internationale groei. In 2009 is veel aandacht geweest voor het actief vormgeven van maatschappelijk verantwoord beleid. Een speciaal team werd hiervoor opgericht. Een stappenplan formuleert concrete doelstellingen op het gebied van energie, inkoop, mobiliteit, producten en mensen inclusief mogelijke premiekortingen voor duurzame ondernemingen.

Voor 2010 verwacht Nassau verzekeringen, systeemingrepen daargelaten, weer een aantrekkelijk positief resultaat te boeken met een bescheiden groei van de premieomzet.


Ingezonden persbericht