SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Brussel, 7 juni 2010

Van alle zelfstandige ondernemers in Vlaanderen waren er in 2008 bijna 11.000 geboren buiten de Europese Unie. 20.000 zelfstandigen blijkt hinder te ondervinden door een arbeidshandicap, een langdurige aandoening of langdurige ziekte. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Commissie Diversiteit bij de SERV. Het aandeel zelfstandigen ligt zowel bij de eerste generatie allochtonen als bij mensen met een arbeidshandicap lager dan gemiddeld in het Vlaams Gewest. Daarom pleit de SERV voor een beleid dat succesvol ondernemerschap onder die twee zogenaamde kansengroepen stimuleert. Cijfers geven aan dat er heel wat groeipotentieel is.

Peter Leyman, voorzitter van de Commissie Diversiteit: "Vaak heeft men bij evenredige arbeidsdeelname voor kansengroepen alleen aandacht voor jobs in loondienst. De doelstellingen uit het Pact 2020 gelden echter ook voor zelfstandige arbeid. Tegen 2020 zou ondernemerschap bij de eerste generatie allochtonen (geboren buiten EU27) en mensen met een arbeidshandicap moeten toenemen tot een niveau dat evenredig is met hun aanwezigheid in de beroepsbevolking (respectievelijk 4,2% en 8,3%). Daar zijn we vandaag nog ver vanaf. Inzetten op duurzaam, kwaliteitsvol ondernemerschap bij deze groepen is een must én goed voor de economie".

Er zijn heel wat drempels en knelpunten die moeten worden aangepakt.

Volgens de commissie Diversiteit moet er t.a.v. allochtone ondernemers onder meer oog zijn voor een evenwichtige beeldvorming van deze groep in de media, voor erkenning van beroepservaring en buitenlandse diploma's van nieuw- en oudkomers, voor specifieke noden bij vorming en opleiding van anderstaligen, voor een ruimere toegang tot reguliere netwerken, professionele ondersteuning en financieringskanalen voor allochtone ondernemers en voor sterke zelforganisaties die hen ondersteunen.

(Kandidaat-)ondernemers met een arbeidshandicap zijn onder meer gebaat bij aangepaste en toegankelijke dienstverlening, bij ondersteuning op de opleidingsvloer, bij een evenredige toegang tot verzekeringen en financiering, bij een optimalisering van de tewerkstellingsondersteunende maatregelen en bij de bestrijding van inactiviteitsvallen.

De vijf werkpunten om toegang tot ondernemerschap bij kansengroepen te vergemakkelijken en voor duurzaam ondernemerschap te zorgen (ondernemerstalent ontdekken en ontwikkelen, marktkansen vinden en benutten, onnodige praktische drempels wegnemen, financieringsmogelijkheden vinden, ondersteuning tijdens de loopbaan) worden in bijlage nader toegelicht.

Ook vraagt de Commissie Diversiteit dat de Vlaamse overheid het beleid ten aanzien van ondernemers van allochtone afkomst of met een arbeidshandicap verankert in algemene beleidsacties en deze goed opvolgt en evalueert. Ook positie van kansengroepen op de arbeidsmarkt moet de overheid adequaat in kaart brengen.

Meer info:
Het volledige advies vindt u op www.serv.be.



Sociaal Economische Raad Vlaanderen