Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

EUROPA'S VERSNIPPERDE TBC-AANPAK BIJ MIGRANTEN BRENGT

VOLKSGEZONDHEID IN GEVAAR EN SCHENDT MENSENRECHTEN

Tbc-experts benadrukken universele recht op diagnose en behandeling van tbc-patienten die tussen verschillende landen reizen.

Den Haag, 7 juni 2010 ­ Gebrek aan Europese samenwerking is in strijd met het recht op adequate tbc-diagnose en -behandeling voor de vele migranten in Europa. Mensen met tuberculose zijn binnen Europa niet zeker van continue zorg indien ze verhuizen van het ene land naar het andere land. De versnipperde tbc-aanpak bedreigt niet alleen de volksgezondheid maar vergroot bovendien de kans op resistente tuberculose. Vorige week benadrukten deskundigen tijdens de `Wolfheze'-bijeenkomst in Den Haag dat tbc- patiënten het recht hebben op diagnose en medicatie. Daarnaast hebben zij ook recht op continuïteit van zorg wanneer de behandeling niet kan worden voortgezet in het land van de diagnose.

In een globaliserende wereld verplaatsen mensen zich steeds meer. Tuberculose is echter een infectieziekte die geen sociale en nationale grenzen kent en zelfs samenlevingen bedreigt waar tuberculose nu nauwelijks voorkomt. Het treft de inwoners van de gehele Europese WHO regio1 (van migratie van arbeidskrachten in centraal Azië tot de vrije beweging van personen binnen de EU). Dit vraagt dan ook om een grotere gezamenlijke inspanning over grenzen heen om mensen met een tbc-infectie kwalitatief hoogwaardige tbc-diagnose, -zorg en -behandeling te kunnen geven.

Tbc-patiënten lopen gevaar niet te worden behandeld Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: `In Europa lopen duizenden tbc-patiënten het risico de tbc-behandeling waar ze recht op hebben, mis te lopen. Tbc-zorgverleners worden gehinderd door onduidelijkheid over dekking van kosten, door juridische obstakels en door gebrek aan informatie-uitwisseling over de grenzen heen. Dit is niet alleen een schending van de mensenrechten, maar tevens ­ en dat is nog belangrijker ­ in strijd met de belangen van de Europese volksgezondheid'.

De deskundigen spraken hun bezorgdheid uit dat mensen met tuberculose maar al te vaak om juridische redenen uitgewezen worden zonder acht voor de continuïteit van de tbc-behandeling en de serieuze gezondheidsrisico's die dit met zich meebrengt. Uitwijzing van mensen met een tbc-diagnose stimuleert patiënten er nog meer toe hun ziekte geheim te houden en zichzelf te behandelen ­ wat uiteindelijk leidt tot de ontwikkeling van (multi-)resistente tuberculose. Experts roepen op tot een amendement van het Verdrag van Dublin voor asielaanvragen binnen de EUi. Dit is noodzakelijk om de continuïteit van tbc-behandeling aan asielzoekers veilig te stellen.

Uitdagingen voor tbc-bestrijding over grenzen
De deskundigen roepen op tot het afbreken van alle barrières aan de landsgrenzen die de behandeling van migranten en andere reizigers met tuberculose in de weg staan. Europese landen hebben te maken met een scala aan moeilijkheden bij tbc-strijding over de grenzen heen. Zo is er sprake van een gebrek aan continuïteit van zorg voor tbc- patiënten wanneer zij naar een ander land verhuizen, is er onvoldoende duidelijkheid over de dekking van de behandelkosten en ontbreekt er informatie over tbc-zorgverleners in het land van bestemming. Daarom is meer coördinatie tussen de landen een dringende noodzaak. De deskundigen dringen aan op de ontwikkeling van een registratiesysteem


1 Van de 214 miljoen migranten in de wereld, valt 77 miljoen (36%) binnen de Europese WHO regio. Bron: IOM

P A R K S T RA A T 1 7 T E L E FO ON ( 0 7 0 ) 4 1 6 72 22

2 5 14 J D D E N HA A G F A X ( 0 7 0 ) 3 58 4 0 0 4

P OS TB U S 1 4 6 IN F O@ K N CV T B C .N L

2 5 0 1 CC D E N HA A G W WW . T UB E R CU L OS E . N L





van tbc-diensten in andere landen waar medische hulpverleners naar kunnen verwijzen voor follow-up behandeling.

Over de Wolfheze Workshops
De Wolfheze Workshops, een `denktank' van tbc-deskundigen, werd op initiatief van KNCV Tuberculosefonds en partners voor het eerst gehouden in 1990. Elke één à twee jaar komt een groeiend aantal tbc-artsen, onderzoekers en projectleiders uit alle 53 landen van de WHO Europese regio bijeen voor de Wolfheze Workshops. De Wolfhezebeweging werd opgezet om de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten op het gebied van tbc-bestrijding te bespreken. Daarnaast wordt gewerkt aan consensus over moderne bestrijdings-beleidsmaatregelen, richtlijnen en standaarden voor de WHO- Europese regio.

Op initiatief van KNCV Tuberculosefonds is tijdens dit 20-jarig jubileum van de Wolfheze Workshops een werkgroep opgericht samen met de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de landenvertegenwoordigers. De werkgroep zal de minimale standaarden definiëren voor tbc-bestrijding over grenzen en zorg dragen voor de rechten van patiënten en de belangen van de volksgezondheid.


- einde persbericht -

Over KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

Noot voor de redactie,