Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Risico's eurozone blijven internationale stabiliteit bedreigen

Amstelveen, 7 juni - Volgens een rapport van Towers Watson hebben de recente acties van de Europese beleidsmakers de markten weliswaar tijdelijk gerustgesteld, maar leveren deze acties slechts tijdwinst op om de noodzakelijke beleidsmaatregelen te introduceren en zo een verdere verslechtering van de financiële vooruitzichten te voorkomen. Towers Watson stelt dat de recente beleidsmaatregelen duidelijk laten zien dat de wereldwijde financiële crisis nog steeds een bedreiging vormt voor het financiële en economische systeem.

"Vóór 2008 negeerden de markten veelal de kredietrisico's van staatsobligaties. In tegenstelling tot de periode voor 2008 is er bij de huidige hoge niveaus van landenspreads evenmin sprake van een situatie van evenwicht tussen spreads en onderliggende credit fundamentals. Wij denken evenwel dat landen een sterkere differentiatie van credit spreads zullen blijven vertonen", aldus Robert Brown, voorzitter van de Global Investment Committee bij Towers Watson.

Towers Watson benadrukt dat het uitermate belangrijk is om de implementatie van het aangekondigde steunplan nauwlettend te volgen, evenals de voortgang die wordt geboekt in het consolideren van het fiscaal beleid en het herbalanceren van de Europese economie.

Robert Brown: "Het belangrijkste issue voor beleidsmakers van zowel binnen als buiten de eurozone is niet zozeer de omvang van de overheidsschuld als wel de structurele omvang van de overheidstekorten en de daarmee gepaard gaande overgangsfase van eerst het streven naar begrotingsevenwicht naar het terugbrengen van overheidsschulden later. Een structurele hervorming van het fiscaal beleid in de komende jaren is daarbij bijzonder belangrijk, veel belangrijker ook dan herstructurering van de huidige overheidsschulden van kleine economieën."

Towers Watson staat positief tegenover de vergaande betrokkenheid van het IMF bij de oplossing van de problemen in Griekenland. Het Fonds kan een belangrijke sturende kracht zijn in het komende consolidatieproces. Voor beleidsmakers kunnen de rigide regels die het IMF oplegt, een stok achter de deur zijn om impopulaire bezuinigingsmaatregelen door te kunnen voeren.

"Voor dit moment hebben de beleidsmaatregelen waarschijnlijk de stabiliteit van de euro veiliggesteld en voorkomen dat individuele eurolanden in 'default' zouden geraken. Op de middellange termijn echter zal de stabiliteit van de Eurozone afhangen van de voortgang van de economische en fiscale hervormingen. Men dient evenwel terdege rekening te houden met het feit dat dit hervormingsproces sterk omgeven zal zijn door onzekerheden", aldus Robert Brown.

Noot voor de redactie,