Australië exporteert klimaatbossen


Eucalyptus is kampioen CO2-opname

AMSTERDAM, 20100607 -- Australische Eucalyptusbossen slaan volgens onderzoek van de Australian National University meer CO2 op dan de meeste andere bossen op onze planeet. Hierdoor vormt het Australië de ideale partner voor investeringen in biodiversiteit en klimaatcompensatie. Het bedrijf Greenhouse Balanced bouwt bossen voor de eeuwigheid, en bezoekt Nederland als ambassadeur van het Australische klimaatbos.

Naast schapen heeft Australië er een nieuw exportproduct bij: het klimaatbos. Niet alleen komt tien procent van de mondiale biodiversiteit voor in Australië, bovendien staan hardhouten Eucalyptusbossen bekend als echte CO2-slurpers. Een stuk bos ter grootte van een voetbalveld kan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 17 huishoudens compenseren. Van 4 juni tot 25 juli brengt Conservation Manager Jeroen van Veen van Greenhouse Balanced een bezoek aan Nederland om aandacht te vestigen op de unieke kwaliteiten van de Australische klimaatbossen.

Biodiversiteit
Greenhouse Balanced richt zich op herbebossing van uitgeputte landbouwgronden. Door het herstel van oude bosgebieden met gebruik van lokale zaadbanken levert het bedrijf een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit. De status van deze nieuwe bossen is wettelijk vastgelegd zodat ze 'tot in de eeuwigheid' blijven staan. Bij herbebossing richt Greenhouse Balanced zich op:
* Het opslaan van grote hoeveelheden CO2.
* Het herstel van leefgebieden voor zeldzame vogels, zoogdieren, en buideldieren.
* Het verbinden van bestaande bossen om robuuste natuurgebieden te creëren.
* Het tegengaan van erosie en het verbeteren van lokale watersystemen.

CO2-compensatie
Dankzij bedrijven als Greenhouse Balanced ontwikkelt Australië zich steeds verder als mondiale partner in CO2-opslag. Het land kenmerkt zich door een stabiele politiek en investeringsklimaat. Jeroen van Veen: "In Australië zijn we druk bezig met het verder ontwikkelen van de ideeën rond de handel in ecologische kredieten, waarin alle natuurlijke elementen op waarde worden geschat. Natuurbescherming op privéland is bij ons een winstgevende onderneming aan het worden."

Greenhouse Balanced
Greenhouse Balanced (www.greenhousebalanced.com) richt zich sinds 2001 op de aanleg van klimaatbossen, en is hiermee één van de oudste Australische ondernemingen op dit terrein. De afgelopen twee jaar legde het bedrijf 2500 hectare bos aan. Voor 2010 staat 3000 hectare bos gepland, met een geschatte CO2-opslag van 300 ton per hectare. Deze kunnen worden geaccrediteerd in internationaal en Europees erkende carbon en ecological credits (CER, VER, of CCBA) als bijdrage aan CO2-reductie.





Ingezonden persbericht