Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


1 juni 2010

7 juni: bekendmaking NWO-Spinozawinnaars 2010
NWO bekroont beste Nederlandse wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt maandag 7 juni bekend welke onderzoekers dit jaar de NWO-Spinozapremie ontvangen. De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Iedere laureaat ontvangt tweeënhalf miljoen euro. NWO maakt de winnaars bekend tijdens het evenement Bessensap op maandag 7 juni 2010 in het Museon te Den Haag. Pers is, na aanmelding, van harte welkom.

De NWO-Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is het zestiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, en de NWO-gebiedsbesturen.

Programma bijeenkomst bekendmaking NWO-Spinozapremies 2010 9.30 uur: Welkom door NWO-voorzitter Jos Engelen
9.35 uur: En de winnaars zijn...
9.40 uur: Fotomoment
9.45 uur: Commissielid 1 leest juryrapport 1 voor. Laureaat 1 reageert. 9.55 uur: Commissielid 2 leest juryrapport 2 voor. Laureaat 2 reageert. 10.05 uur: Commissielid 3 leest juryrapport 3 voor. Laureaat 3 reageert. 10.15 uur: Commissielid 4 leest juryrapport 4 voor. Laureaat 4 reageert. 10.25 uur: Afsluiting
10.45 uur: Spinozawinnaars zijn beschikbaar voor interviews, foto's, afspraken. 12.45 uur: Einde

De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje is in het najaar.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek