Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 31mei 2010

Boekpresentatie 'Olinka' bij Panorama Mesdag

Op 7 juni vindt er in Panorama Mesdag te Den Haag een bijzondere bijeenkomst plaats: de presentatie van Olinka, een boek van Peter de Knegt met een voorwoord van Jan Terlouw en de aanbieding van de Tsjechische en de Duitse vertaling aan de ambassadeurs van die landen. Het beroemde panorama van de schilder Mesdag speelt een belangrijke rol in dit waargebeurde ontroerende oorlogsverhaal. Het was het favoriete kunstwerk van Bram, de vader van de auteur. Hij moest in de oorlog zijn gezin in het gehavende Rotterdam achterlaten om in Hamburg voor de Duitsers te werken. Daar hielp hij Olga, een jonge Joodse vrouw uit Praag die in een aangrenzend concentratiekamp was ondergebracht te overleven.

Olga- liefkozend Olinka genoemd- vertelde Bram vaak over haar land en over Praag, de gouden stad. Op zijn beurt sprak Bram met haar over Nederland, over de blanke top der duinen en over Panorama Mesdag. Na de oorlog hebben Bram en Olga elkaar nog een keer ontmoet. Na 25 jaar kon Olga eindelijk haar gouden stad aan Bram laten zien. Nog later- Bram en Olga waren al overleden- ontdekte Bram's zoon Peter wat er zich in de oorlog nu precies in de driehoek Rotterdam- Praag- Hamburg had afgespeeld. Hij volde samen met Olga's dochter Hana het spoor terug en zette het verhaal van Olga en Bram op papier..

De contacten die hij daarbij legde en de vriendschappen die hij sloot in Praag en in Hamburg hebben ertoe geleid dat er nu ook een Tsjechische en een Duitse vertaling van Olinka uitkomen. Op 7 juni 2010, aanvang 17:00, zal Olinka in het Nederlands, het Tsjechisch en het Duits worden gepresenteerd: in Panorama Mesdag, Zeestraat 65 te Den Haag. De vertalingen worden aangeboden aan de betrokken ambassadeurs en daarmee overdragen aan de Tsjechische en Duitse gemeenschap.

Muzikale medewerking wordt verleend door Lukas Zeman (zang) en het Hans Krasa Trio. Na afloop van het officiële gedeelte is Olinka in drie talen verkrijgbaar, gesigneerd door de auteur.

Panorama Mesdag - Zeestraat 65 - Den Haag. Maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.panorama-mesdag.com


---