De Rijksdienst voor Pensioenen stelt zijn Jaarverslag 2009 voor

07/06/2010 13:30

Rijksdienst voor Pensioenen

Uit het jaarverslag van de Rijksdienst voor Pensioenen blijkt dat het aantal gemengde loopbanen en zuivere loopbanen als werknemer toeneemt. Het aantal zuivere loopbanen als zelfstandige blijft daarentegen dalen. We constateren ook een toename van de pensioenen als alleenstaande en een afname van het aantal gezins- en overlevingspensioenen. In 2009 werden verschillende projecten geconcretiseerd om personen met een gemengde loopbaan beter te informeren.

De RVP heeft zopas zijn jaarverslag 2009 gepubliceerd. U kunt de PDF bekijken en downloaden op de RVP-website www.rvp.fgov.be. Om het milieu te sparen, heeft de RVP ervoor gekozen om het jaarverslag enkel nog in elektronische vorm aan te bieden.

Meer gemengde loopbanen en minder gepensioneerden met een zuivere loopbaan als zelfstandige

Het aantal gepensioneerden met uitsluitend een loopbaan als zelfstandige is in vijf jaar met 6% afgenomen, terwijl het aantal gepensioneerden met een gemengde loopbaan, d.w.z. een loopbaan in verschillende stelsels (werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar) in dezelfde tijdsspanne met bijna 4% is gestegen.

Meer pensioenen als alleenstaande, minder overlevingspensioenen

Er worden twee « soorten » pensioenen toegekend : pensioenen als « alleenstaande », waarbij het pensioen aan één enkele persoon gestort wordt, en "gezinspensioenen" waarvan we spreken als enkel het gezinshoofd het pensioen ontvangt. De laatste vijf jaren merken we een stijging van het aantal pensioenen als "alleenstaande" (9,18 %). Deze stijging gaat gepaard met een daling van de "gezinspensioenen"

(-3,16 %). We stellen ook een daling (-5,19 %)vast van het aantal overlevingspensioenen (toegekend aan een weduwe na het overlijden van haar echtgenoot).

De RVP informeert meer en beter

De RVP berekent en betaalt niet enkel pensioenen, maar verstrekt ook informatie aan de burger. Wij staan er op dat onze 4 communicatiekanalen (face-to-face, telefonisch, online en briefwisseling) evenwaardig uitgebouwd worden. Het is de burger die beslist welk medium hij verkiest:

- In 2009 ontving de Groene lijn (gratis telefoonnummer - 0800 502 46) 1 568 840 oproepen;

- 549 208 internetgebruikers bezochten 3 765 612 pagina's op de RVP-website;

- 176 148 bezoekers kwamen naar een gewestelijk kantoor of een zitdag;

- De contact centers beantwoordden 49 280 brieven en 134 393 informatiebrochures werden gedownload of verstuurd.

Projecten die de dienstverlening verbeteren

Om de mensen met een gemengde loopbaan zo goed mogelijk te informeren, heeft de RVP in samenwerking met de PDOS en het RSVZ 20 Pensioenpunten geopend. Dankzij die Pensioenpunten kan een burger die in verschillende sectoren gewerkt heeft op één en dezelfde plaats de experts van de 3 pensioeninstellingen ontmoeten. De RVP van zijn kant begon in 2009 aan de creatie van een online pensioendossier. Met de lancering van MyPension in 2010 stapt de RVP voluit mee in het e-governmentverhaal.

Meer informatie-

Gratis nummer: 0800 50 246 (tijdens de week, van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u)

Website: www.rvp.fgov.be

E-mail: info@rvp.fgov.be

Adres: Zuidertoren - 1060 Brussel

Gewestelijke kantoren en zitdagen: om de plaats en de openingsuren te kennen,

raadpleeg de website www.rvp.fgov.be of bel naar 0800 50 246

Contactgegevens voor de pers (