Actal


Persbericht

Politieke partijen vaag over vermindering regeldruk

Den Haag, 4 juni 2010

De noodzakelijke bezuinigingen in Nederland vereisen verhoogde inzet op reductie van regeldruk. Veel politieke partijen hebben dit thema daarom opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Veel plannen om de regeldruk te verminderen zijn echter weinig concreet. Uit onderzoek van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) blijkt dat vermindering van regeldruk bij slechts weinig partijen een echt speerpunt is. Wil de regeldruk in Nederland de komende kabinetsperiode daadwerkelijk verminderen, dan zal het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet stevige en vooral concrete afspraken moeten bevatten over hoe die vermindering te verwezenlijken.

Uit het onderzoek van Actal blijkt dat VVD de meeste aandacht besteedt aan vermindering van regeldruk. De VVD wordt gevolgd door CDA, PvdA, CU en D66. Voor slechts weinig partijen is het beteugelen van de regeldruk een speerpunt.

Actal-voorzitter Steven van Eijck: "Ik neem een kloof waar tussen ambitie en noodzaak. Het is noodzakelijk dat de overheid empathisch en dienstverlenend is. Zo vind ik het zorgelijk dat politieke partijen meer aandacht hebben voor de vermindering regeldruk voor bedrijven dan voor burgers. Daarbij komt ook nog dat partijen maatregelen voorstellen die de lasten verzwaren. Zij geven daarbij echter niet aan dat die voorstellen tot meer regeldruk leiden, laat staan dat zij compenserende voorstellen doen.

Het nieuwe kabinet staat voor een enorme opgave. Vermindering van regeldruk is 'gratis lastenverlichting' voor bedrijven en burgers. Het stimuleert de economie. En vergeet de professional niet, de politieagent, de verpleegster en de onderwijzer: die kunnen hun werk alleen maar goed doen als zij daarvoor de ruimte hebben. Ook de overheidsinstellingen en uitvoerders kunnen efficiënter en dus goedkoper functioneren. Het nieuwe kabinet moet stevige afspraken in het coalitieakkoord opnemen over een vermindering van regeldruk." Dit is een persbericht van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal). Actal heeft als missie om een cultuuromslag bij regelgevers te verwezenlijken, zodat zij blijvend aandacht hebben voor de gevolgen van regelgeving voor regeldruk. Actal adviseert daartoe het kabinet, de Staten-Generaal en de medeoverheden.