Ingezonden persbericht


Persbericht PvdA Statenfractie Groningen

Nieuwe banen voor nieuwe energie,

Er liggen grote kansen voor veel nieuwe werkgelegenheid in de energiesector. Nieuwe banen voor hoog opgeleiden maar ook voor specialisten op MBO-niveau en mensen die met hun handen werken. De wereld wordt steeds internationaler en ook voor mensen die de techniek voor nieuwe schone energieopwekking moeten bouwen en onderhouden ligt er een meer internationale toekomst. Te veel is het nog zo dat uitwisseling van studenten zich beperkt tot het hoger onderwijs, dat moet veranderen want we hebben iedereen en vooral de vakkrachten op alle niveaus hard nodig. Wij willen de kansen van schone energieopwekking vergroten, door meer samenwerking tussen Noord-Nederland, Noord-Duitsland en andere gebieden, zoals bijvoorbeeld aan de Oostzee.

Door samenwerking kunnen we de schone energie meer kansen geven en meer mensen een toekomst en een baan in de nieuwe techniek bieden. Banen voor een wereld waar de natuur niet verbruikt, maar gebruikt wordt en waar we niet meer afhankelijk zijn van olieproducenten of ondemocratische regimes als het gaat om onze energievoorziening. We willen zo banen scheppen die goed betaald worden, maar niet ten koste van anderen, de natuur, of de toekomst. Wij willen daarom dat er samen met minstens nog een gebied in bijvoorbeeld Denemarken of Zweden, gebruik gemaakt gaat worden van Europese regelingen zoals de Europese IEE-regeling (Intelligent Energy Europe). We stellen voor er op in te zetten dat we onderwijs en vakopleiding samen meer oppakken. uitwisseling van kennis, van studenten, scholieren en ook vakkrachten kan het draagvlak voor nieuwe energie vergroten, maar vooral de kans op nieuwe vindingen en toepassingsmethoden bevorderen. Leren van elkaar en dus groei van kennis, kunde en vaar digheden.

Wij willen de ombouw van een vuile fossiele energieopwekking in de komende 30 jaar ook gebruiken om een kans op ontplooiing van talent en toekomst van de nieuwe generatie te bieden. Uitwisseling van studenten op HBO of universitair niveau is al heel gewoon, maar voor de toekomst van schone duurzame energie is meer nodig. We moeten gaan voor kwaliteit van werk, maar vooral hebben we iedereen nodig en moeten we iedereen bij de opbouw van de toekomst betrekken. Daarom ook, stellen we voor om ook vakkrachten en scholieren op MBO en VMBO niveau bij uitwisselingsprogramma's een kans te bieden.

Samengevat, wij pleiten er voor dat de noordelijke provincies van Nederland, Neder-Saksen en Bremen zich inzetten voor een krachtige samenwerking op het gebied van uitwisseling van arbeidskrachten, studenten en scholieren en roept alle betrokken overheden daarom op hierop in te zetten en op zoek te gaan naar een derde partner, ook om gebruik te kunnen maken van o.a. de IEE-regeling die Europa biedt. De NHI kan hierbij naar ons oordeel een belangrijke rol spelen.

Sociaal voorop! met energie vooruit!

Sjak Rijploeg, Statenlid PvdA Groningen, Daniela Behrens, Abgeordnete des Niedersächsischen Landtages (SPD), Manfred Oppermann: Abgeordneter der Bremischen Bürgerschaft-Landtag der Freien Hansestadt Bremen (SPD), Ruud Fokkens, Statenlid PvdA Drenthe, Ingrid Mortiers, Statenlid PvdA Groningen, Thijs Berman, PvdA Europarlementslid, Marianne Besselink, PvdA Tweede Kamerlid