Ingezonden persbericht


-persbericht-

Roemer wint verkiezingen op humor

Kiezer vindt humor in de politiek zeer belangrijk

Comedy Central en Intomart onderzoeken belang van humor in politiek

Amsterdam, 7 juni 2010
Als de kiezers de politici alleen zouden beoordelen op hun gevoel voor humor, dan zou Roemer woensdag als grote winnaar uit de bus moeten komen. Uit onderzoek van Comedy Central en Intomart Gfk komt naar voren dat de lijsttrekker van de SP met het rapportcijfer 6,7 zichzelf Nederlands meest humoristische politicus mag noemen. Hij wordt op afstand gevolgd door D66 voorman Alexander Pechtold (6,0), Femke Halsema van Groenlinks (5,9) en Mark Rutte van de VVD (5,8). Geduchte concurrent van koploper Mark Rutte, Job Cohen (PvdA), scoort een 5,4. Thieme (PvdD), Wilders (PVV) en Rouvoet (CU) hebben volgens de kiezers het minst gevoel voor humor.

Sympathiek
Naast het gevoel voor humor is er ook gekeken naar hoe sympathiek de politici worden gevonden. Meest sympathieke politicus volgens Nederland is Job Cohen, 12,5% van Nederlanders vindt hem het meest sympathiek. Mark Rutte is voor 11,1% van Nederland het meest sympathiek, gevolgd door Femke Halsema met 10,9%. Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende moet genoegen nemen met slechts 4,0%. Aspirant burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wordt met 0,6% aanhang weinig sympathiek gevonden.

Meer humor in de politiek
Maar liefst 60% van de Nederlandse bevolking vindt dat humor een belangrijkere rol moet krijgen binnen de Nederlandse politiek. 59% vindt het daarnaast zeer belangrijk dat de aanstaande premier gevoel voor humor heeft. Kijkend naar het gevoel voor humor en de recente peilingen, heeft Rutte dus de beste papieren om minister-president te worden. Leuk detail is dat vooral de PvdA en VVD stemmers (67%) dit belangrijk vinden. 55% Van de Nederlanders is van mening dat er op dit moment niet voldoende humor in de debatten zit. Bijna de helft (47%) van Nederland geeft aan meer aandacht voor politiek te hebben als er meer humor in zou zitten. SP-ers vinden het sterkst dat humor een grotere rol moet krijgen binnen de Nederlandse politiek en vinden tevens het sterkst dat de partij waarop zij stemmen gevoel voor humor moet hebben. Tegelijkertijd is hun voorman de politicus met het meeste gevoel voor humor.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 500 Nederlanders tussen de leeftijd van 16 jaar en 100 jaar. Er is zoveel mogelijk herwogen naar representatief totaal van deze doorsnede van Nederland. Het veldwerk is online uitgevoerd op het Intomart GfK Online Panel dat ruim 127.000 respondenten telt.


- EINDE BERICHT -