Ingezonden persbericht


Persbericht

Wieringen, 7 juni 2010

'Maak geheime stukken Wieringerrandmeer openbaar!' Wierings Beraad beroept zich op Wet openbaarheid van bestuur

Het Wierings Beraad heeft vorige week het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland verzocht om de geheime stukken rond het omstreden Wieringerrandmeer-project openbaar te maken. Het verzoek is gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Tot de stukken die het Wierings Beraad heeft opgevraagd behoren de business case Wieringerrandmeer, verslagen van besloten vergaderingen en kritische bevindingen van o.a. Deloitte en ambtenaren van de provincie.

Het Wierings Beraad is van mening dat geheimhouding van stukken niet in het belang is van de publieke zaak, die inzet is van het project. Ook is het momenteel niet mogelijk om het handelen van bestuurders en volksvertegenwoordigers in dezen afdoende te beoordelen.

Het Wierings Beraad is een overlegplatform van bewoners en maatschappelijke organisaties dat het Wieringerrandmeer al enkele jaren kritisch volgt. Vorig jaar heeft het WB een breed gedragen zienswijze op de MER Wieringerrandmeer bezorgd bij de provincie Noord-Holland. Daarin wordt wederom gepleit voor het meenemen van het eigen alternatief ('Het Andere Wieringerrandmeer') in de MER-procedure. Naast de natuurorganisaties behoort ook LTO Noord tot de ondertekenaars, omdat in het alternatieve plan veel minder boeren weg hoeven.