Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 7 juni 2010

Inzet voor snelle uitslag Tweede Kamerverkiezingen Amersfoort

Amersfoort heeft ruim 105.000 stemgerechtigde inwoners. Amersfoorters kunnen op 9 juni in 86 stembureaus hun stem uitbrengen; de stembureaus sluiten om 21.00 uur. In heel Nederland wordt gestemd met het rode potlood, waarna de uitgebrachte stemmen handmatig worden geteld. In Amersfoort wordt alles ingezet om zo snel mogelijk de voorlopige uitslag bekend te kunnen maken.

De voorlopige einduitslag van de gemeente Amersfoort was bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart in de loop van de nacht bekend. Toen waren de uitslagen verwerkt op kandidaatsniveau. De gemeente heeft nu afspraken gemaakt om het tijdstip van de voorlopige uitslag te vervroegen en geeft nu een uitslag op partijniveau.

Voorlopige einduitslag
De voorlopige uitslag wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website www.amersfoort.nl, Twitter en via een sms-bericht, aan de mensen die zich voor de sms-service hebben aangemeld. De definitieve Amersfoortse uitslag wordt in de loop van donderdag 10 juni gepubliceerd op www.amersfoort.nl. De landelijke uitslag wordt op dinsdag 15 juni officieel vastgesteld door het centraal stembureau.

Verkiezingswebsite
De gemeente Amersfoort heeft haar inwoners op diverse manieren over de verkiezingen geïnformeerd. De website www.amersfoort.nl/verkiezingen is gewijd aan de verkiezingen. Hier is alle praktische informatie te vinden over de manier van stemmen, de kandidatenlijsten, een overzicht van de stembureaus en een link naar onder andere de landelijke Stemwijzer.

SMS en Hyves
Ook Hyves en een sms-service worden ingezet om groepen te interesseren om te stemmen. De Hyves-groep "Amersfoort stemt" is aangekleed met polls en links naar andere websites. De gemeente biedt ook een sms-service; wie zich hiervoor aanmeldt, krijgt een herinnering om te gaan stemmen op 9 juni en de voorlopige verkiezingsuitslag in Amersfoort. Aanmelden kan door een sms-bericht te sturen naar 4411 met de tekst 'AMERSFOORT STEM'. In de Stadsberichten, de informatiepagina's van de gemeente in een huis-aan-huiskrant, is ook elke week aandacht besteed aan de verkiezingen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort