Ingezonden persbericht


(image)

Persbericht

Barendrecht, 7 juni 2010

Ontwerpsoftware AutoCAD wint weer terrein

De twee- en driedimensionale ontwerpsoftware AutoCAD, die wereldwijd geleverd wordt door Autodesk, Inc, blijkt steeds meer terrein terug te winnen bij bouwkundige ontwerpbureaus, van eenmanszaken tot multinationals. Dit concludeert Autodesk­reseller ICN Solutions op basis van zijn gegevens van het afgelopen jaar. AutoCAD geldt al jaren als de basis voor meerdimensionaal ontwerpen en tekenen.

Roy Steenbakkers, marketing manager bij ICN Solutions, licht een en ander toe: "Het gebruik van ontwerpsoftware heeft de laatste decennia natuurlijk een enorme vlucht genomen. Zeker met de steeds groter wordende bewustwording rond en acceptatie van Building Information Modeling nam de vraag naar BIM-ondersteunende ontwerp- en tekenpakketten toe. En als je dan je eerste stappen zet op het gebied van digitaal ontwerpen, kom je al gauw uit bij het pakket waar het allemaal mee begonnen is, namelijk AutoCAD".

Autodesk bracht AutoCAD in 1982 als commercieel product op de markt, en heeft zijn portfolio aan ontwerpsoftware sindsdien drastisch uitgebreid. Het bedrijf heeft voor verschillende toepassingen gespecialiseerde uitvoeringen ontwikkeld; zo heeft het onder andere AutoCAD Mechanical, AutoCAD MAP en AutoCAD Civil 3D geïntroduceerd. Speciaal voor de bouwsector is AutoCAD Architecture ontwikkeld.

"Deze productdifferentiatie en opkomst van de verticale pakketten als Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure en Autodesk Revit MEP heeft er overigens wel toe geleid dat de focus van AutoCAD afging", aldus Steenbakkers. Maar we zien een behoorlijke kentering; AutoCAD is onder andere door grote verbeteringen in functionaliteiten van de 2011-release weer helemaal terug. Zo zijn er nieuwe surface modeling tools voorhanden, heeft Autodesk een pakket nieuwe 3D-modelleringsfeatures voor conceptueel ontwerp toegevoegd en zijn er features toegevoegd die het parametrisch ontwerpen vergemakkelijken. Ondernemers van klein tot groot lijken het pakket weer te herontdekken."

Joris Daniels, de eigenaar van het Bouwkundige Ontwerpburo Daniels, is een van de mensen die inmiddels veelvuldig gebruik maakt van AutoCAD. Hij verklaart de keuze voor het pakket als volgt: "Tijdens mijn opleiding ben ik al getraind in het gebruik van AutoCAD, dus dat was voor mij een groot pluspunt. Ik vind het pakket bovendien heel efficiënt door de doordachte automatiserings-, beheers- en bewerkingstools, waardoor ik de repeterende taken in mijn werk kan minimaliseren. Maar belangrijker vind ik nog dat AutoCAD min of meer de standaard is in mijn sector, waardoor ik geen opdrachten misloop op grond van afwijkende software. Ten slotte biedt het pakket ondersteuning voor native DWG, één van de meest gebruikte bestandsindelingen ter wereld voor CAD, waardoor ik mijn ontwerpen en plannen snel met nagenoeg iedereen in de bouwkolom kan uitwisselen."

Uit cijfers van Autodesk blijkt dat in boekjaar 2010 ongeveer 40% van de omzet is gerealiseerd uit de verkoop van AutoCAD.


---