Gemeente Rotterdam

7 juni 2010

Werkgelegenheidsmonitor Rotterdam voorjaar 2010

Eerste tekenen van herstel Rotterdamse arbeidsmarkt

Aantal ww-uitkeringen daalt, forse afname langdurig werklozen

In maart 2010 is het aantal ww-uitkeringen in Rotterdam met 2,5 procent afgenomen ten opzichte van de maand ervoor. Dit is de eerste daling na 15 maanden van toename van het aantal ww-uitkeringen. Dit blijkt uit de Werkgelegenheidsmonitor Rotterdam voorjaar 2010 die vandaag is gepresenteerd. Daarnaast is het aantal langdurig werklozen (langer dan 2 jaar) wederom afgenomen. Sinds januari 2008 is dit aantal in Rotterdam bijna gehalveerd (min 43 procent).

De Rotterdamse cijfers sluiten aan bij het landelijk beeld waar eveneens een trendbreuk is waargenomen na maandenlange toename van de werkloosheid. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie) hoopt dat de nieuwste cijfers een aanwijzing zijn dat het herstel op de Rotterdamse arbeidsmarkt doorzet. "Dit zijn mogelijk de eerste tekenen van herstel. Al is deze opleving natuurlijk nog pril. Het is belangrijk nu door te pakken. Dat is precies wat dit college wil, investeren in talent en stimuleren van doorstroming op de arbeidsmarkt."

Uitzendbranche

Ook de uitzendbranche in Rotterdam kent inmiddels minder mensen met een uitkering: min 4 procent. De ontwikkeling in deze branche is meestal een voorbode voor de ontwikkeling op de rest van de arbeidsmarkt.

Belang van stages en doorstroom

De monitor onderstreept het belang van stages als eerste introductie op de arbeidsmarkt. Tweederde van alle MBO-stagiaires vindt hun eerste baan bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen.

Het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) is daarnaast cruciaal voor de zogenaamde liftfunctie op de Rotterdamse arbeidsmarkt. De helft van alle Rotterdamse MBO'ers leert na het behalen van hun diploma door. 37 procent gaat op voor een andere MBO-opleiding, 14 procent stroomt door naar het hoger beroepsonderwijs.

Informatiepunt

Tijdens de presentatie van de werkgelegenheidsmonitor in het World Trade Center is het informatiepunt arbeidsmarkt gelanceerd. Op deze portal zijn alle relevante kerngegevens en contactpersonen te vinden over de Rotterdamse arbeidsmarkt. Het informatiepunt is te vinden via: www.rotterdam.nl/arbeidsmarkt.

De werkgelegenheidsmonitor Rotterdam verschijnt twee keer per jaar en is een samenwerking tussen gemeente Rotterdam Ontwikkelingsbedrijf, UWV / Werkbedrijf Zuid West Nederland en COLO.