Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200809115/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Baanstee-Noord' van de gemeente Purmerend) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Baanstee-Noord' van de gemeente Purmerend. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van het bedrijventerrein Baanstee ten noorden van de N244. Naast 80 hectare ruimte voor bedrijven wordt er ook een bagger- en gronddepot van vier hectare mogelijk gemaakt. Het provinciebestuur heeft alleen goedkeuring verleend aan 40 hectare bedrijventerrein en heeft aan de overige 40 hectare goedkeuring onthouden. Dit heeft het provinciebestuur gedaan, omdat er op dit moment niet meer dan aan 40 hectare bedrijventerrein behoefte zou zijn. De gemeenteraad zou dit ook bevestigd hebben. Volgens het provinciebestuur had de gemeenteraad moeten regelen dat het plan in fasen zou worden uitgevoerd. De gemeenteraad van Purmerend is het hier niet mee eens en is tegen deze beslissing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het provinciebestuur is het in fasen uitvoeren van het bestemmingsplan niet nodig, omdat uitgebreid onderzoek is gedaan naar de noodzaak voor een extra bedrijventerrein. De stichting Baanstee NEE! vindt juist dat er helemaal geen behoefte is aan een extra bedrijventerrein in Purmerend, zelfs niet aan 40 hectare. Verder vreest de stichting voor geluidsoverlast van het bedrijventerrein en zou er onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Ten slotte is ook een omwonende in beroep gekomen tegen de provinciale goedkeuring van het plan. De man vreest voor geluidsoverlast van het bedrijventerrein. Ook heeft hij bezwaar tegen de komst van het gronddepot omdat dit depot geuroverlast zou veroorzaken. De Raad van State heeft de zaak op 17 maart jl. op zitting behandeld.
2. 200900558/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Uitwerkingsplan 'Veenwegzone-Noord' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan 'Veenwegzone-Noord' van de gemeente Den Haag. In het plan is een deel van het bestemmingsplan 'Leidschenveen' uit 1994 uitgewerkt. Het gaat om het gebied rond de Veenweg. Het uitwerkingsplan maakt de bouw mogelijk van zeventien woningen, waaronder negen dijkwoningen. Deze dijkwoningen mogen gebouwd worden op een veendijk. Enkele omwonenden zijn het daar niet mee eens en zijn tegen de provinciale goedkeuring van het uitwerkingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen dat hun uitzicht wordt aangetast. Verder zijn zij bang dat hun veiligheid niet meer is gegarandeerd, omdat de dijk door de woningen niet meer goed zou functioneren als waterkering. Ook zullen de dijkwoningen volgens de omwonenden een negatief effect hebben op het ecologisch systeem. Een andere wijkbewoner is het niet eens met de komst van een busbaan in de buurt van zijn woning. Het uitwerkingsplan zou de busbaan mogelijk maken. De Raad van State heeft de zaak op 29 april jl. op zitting behandeld.
3. 200900705/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Nieuwe milieuvergunning voor producent diergeneesmiddelen in Boxmeer) Uitspraak over de nieuwe milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft verleend aan Intervet International voor het ontwikkelen, produceren en verkopen van diergeneesmiddelen aan de Wim de Körverstraat in Boxmeer. De vergunning maakt uitbreiding van het farmaceutische bedrijf mogelijk. Omwonenden vrezen voor hun veiligheid, omdat het bedrijf met gevaarlijke stoffen als formaldehyde en giftige en licht ontvlambare stoffen en virussen werkt. Ook worden er gevaarlijke stoffen opgeslagen, aldus de omwonenden. Verder vinden zij dat een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld om de milieugevolgen van het bedrijf in kaart te brengen omdat er dieren worden gehouden in het bedrijf én omdat de stoffen die het bedrijf uitstoot, voortkomen uit een chemische reactie. Zij vrezen voor het vrijkomen van stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Ook zijn ze het niet eens met de verruiming van de geluidsnorm in de nachtperiode. Ook Intervet zelf is het niet eens met een aantal milieuvoorschriften die aan vergunning zijn verbonden. Uit de vergunningsvoorschriften wordt volgens het bedrijf niet duidelijk hoeveel van welke diersoort er in het gebouw mag worden gehouden. De Raad van State heeft de zaak op 19 januari jl. op zitting behandeld.
4. 200902473/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Aanwijzing van Rotterdamse bedrijven als brandweerplichtige bedrijven) Uitspraak over de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van een aantal Rotterdamse containeroverslagbedrijven als bedrijfsbrandweerplichtige bedrijven. Het gaat om containeroverslagbedrijven in de haven van Rotterdam. Volgens het gemeentebestuur moeten deze bedrijven een bedrijfsbrandweer hebben omdat zij gevaarlijke stoffen opslaan. De bedrijven zijn het hier niet mee eens en kwamen daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank stelde de bedrijven in februari 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank kunnen de bedrijven op grond van hun milieuvergunningen slechts voor ongeveer 20% aan gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is niet voldoende om een bedrijfsbrandweer verplicht te stellen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank had volgens het gemeentebestuur meer belang moeten hechten aan de aard van de opslag- en overslagbedrijven, en niet alleen aan de maximale opslag van gevaarlijke stoffen. De Raad van State heeft de zaak voor het eerst op
5 oktober 2009 behandeld. Op 22 maart jl. is een tweede zitting gehouden. 5. 200903089/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Nieuwe milieuvergunning voor kartbaan in Eefde) Uitspraak over de nieuwe milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Karting Eefde voor een kartbaan aan de Elzerdijk in Eefde. De vergunning maakt uitbreiding van de openingstijden mogelijk. Verder kunnen er meer wedstrijden gehouden worden. De vereniging Tegengas, de stichting Vrienden van de Gorsselse Heide, de Gelderse Milieufederatie en een aantal eigenaren van recreatiewoningen in de omgeving zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder had het provinciebestuur normen moeten opnemen om de stankoverlast van karts te beperken. Ook zouden de natuurwaarden van de Gorsselse Heide worden aangetast en zou de bodem kunnen worden verontreinigd door het lekken van olie op de kartbaan. Verder had het provinciebestuur volgens hen de kartbaan moeten verplichten een zogenoemd 'milieueffectrapport' op te stellen om de gevolgen voor de omgeving in kaart te brengen. De Raad van State heeft de zaak op 18 februari jl. op zitting behandeld.
6. 200906486/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet geluidhinder
inhoudsindicatie:

(Hogere geluidswaarden voor appartementencomplex in Valkenswaard) Uitspraak over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft vastgesteld vanwege het bouwproject 'Hoek Europalaan-Bakkerstraat' in Valkenswaard. Het gaat om de bouw van een appartementencomplex. Het besluit maakt het mogelijk dat er meer geluid mag worden geproduceerd rondom het appartementencomplex. De stichting Belangengroep Europalaan en omstreken en een omwonende zijn tegen dit besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur er niet van had mogen uitgaan dat een ontsluitingsweg wordt aangelegd om de Europalaan te ontlasten. Hierdoor is niet zeker of de geluidswaarden die het gemeentebestuur heeft vastgesteld wel voldoen, aldus de stichting en de omwonende. Ook vinden zij dat het gemeentebestuur meer maatregelen had moeten treffen om de geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners van de appartementen verder te beperken. De Raad van State heeft de zaak op 21 april jl. op zitting behandeld.
7. 200907405/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Intrekking van dwangsom aan ProRail over Zeeuwse Lijn) Uitspraak over de intrekking door de minister van VROM van een dwangsom die zij eerder aan ProRail had opgelegd vanwege overtreding van de snelheidsbeperkingen die golden op de Zeeuwse Lijn (Roosendaal - Vlissingen). ProRail voldoet inmiddels op grote delen van het traject aan de geluidsnormen doordat hij geluidbeperkende en geluidwerende maatregelen heeft getroffen, aldus de minister. Daarom heeft de minister het dwangsombesluit ingetrokken. Zij heeft dit echter niet met terugwerkende kracht gedaan. ProRail vindt dat de minister de dwangsom wél met terugwerkende kracht had moeten intrekken, omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van 26 augustus 2009 heeft geoordeeld dat de minister onvoldoende had gemotiveerd waarom zij bij de vaststelling van de geluidswaarden voor woningen in Goes langs de spoorlijn was uitgegaan van goederenwagons met kunststof remblokken, die volgens de minister een geluidsreducerend effect hebben. Ook de tijdelijke maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen, hadden volgens de Raad van State moeten worden herroepen vanwege de samenhang daarvan met de hogere geluidswaarden en de andere, al getroffen maatregelen. De dwangsom had dus nooit opgelegd mogen worden, aldus ProRail. Daarom is ProRail tegen het besluit van de minister van VROM in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 23 april jl. op zitting behandeld.
8. 200908269/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor opslag autobanden in zeecontainers in Heinenoord) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas heeft opgelegd aan een bedrijf in Heinenoord. Het gemeentebestuur heeft dat gedaan omdat het wil dat het bedrijf 520 zeecontainers verwijdert van zijn terrein achter de Boonsweg. De zeecontainers worden gebruikt voor de opslag van autobanden. Voor de zeecontainers is geen bouwvergunning verleend. Het bedrijf verzet zich tegen de dwangsom. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in september 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De termijn waarbinnen het bedrijf de zeecontainers moet weghalen, zou te kort zijn en de hoogte van de dwangsom te hoog in verhouding met de zwaarte van de overtreding. De Raad van State heeft de zaak op 7 mei jl. op zitting behandeld.
9. 200908345/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 9 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Spoedbestuursdwang vanwege brandgevaar hennepkwekerij in Rotterdam) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord, waarbij aan een vrouw uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op haar zullen worden verhaald. Het bestuur van de deelgemeente heeft namelijk een illegale hennepkwekerij aan de Joubertstraat direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het bestuur is de vrouw huurder van de woning en is zij daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van de woning én voor de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. De vrouw is het daar niet mee eens. Omdat zij niets wist van de hennepkwekerij in de kruipruimte van haar woning, had het bestuur alleen haar ex-man verantwoordelijk moeten stellen voor de kosten van de ontmanteling. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in september 2009 een eerder beroep van haar ongegrond. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 27 mei jl. op zitting behandeld. pagina: 1