GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT

07 juni 2010

Raadslid neemt het op voor straatmuzikanten

GroenLinks wil bruisende stad mét straatmuzikanten

Op initiatief van onder andere GroenLinks praat de commissie mens & samenleving op 8 juni over de beleidsmaatregel die de burgemeester heeft genomen om het aantal straatmuzikanten aan banden te leggen. GroenLinks vindt deze maatregel in strijd met het gewenste imago van Utrecht als open en bruisende stad waar talent de ruimte krijgt. Woordvoerder Heleen de Boer: "Utrecht wil minder regels en wil op weg om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden. In dat licht is de beleidsregel, waarbij nog maar tien muzikanten per kwartaal een vergunning kunnen krijgen, een verkeerd signaal."

De burgemeester heeft de beleidsregel ingevoerd omdat sommige straatmuzikanten geen muziek zouden maken, maar alleen zouden bedelen. Ook zouden zij onderling ruzie maken over wie waar mag staan. De Boer: "Als straatmuzikanten elkaar bedreigen of met elkaar op de vuist gaan, moet je natuurlijk ingrijpen. Maar er zijn al regels die dat mogelijk maken. Bedelen is al verboden en kan dus worden aangepakt. Daarbij maakt het niet uit of iemand wel of niet een muziekinstrument in de hand houdt."

Volgens GroenLinks is het maken van muziek op straat voor een aantal mensen aan de onderkant van de samenleving een manier om hun kostje bij elkaar te verdienen of hun schamele inkomen aan te vullen. "Het openhouden van die mogelijkheid én een open en levendige sfeer in de stad zijn voor ons belangrijk", aldus de Boer. "GroenLinks is dan ook blij dat de invoering van de maatregel is uitgesteld. Dat geeft ruimte voor herbezinning."




GroenLinks Utrecht