GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT

07 juni 2010

GroenLinks Utrecht wil inzicht in gevolgen

Schriftelijke vragen identificatieplicht stembureaus

Van de ruim 243.200 Utrechtse stemgerechtigden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 heeft 52,5% een stem uitgebracht op 3 maart 2010. In de week na 3 maart ontvingen diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks, signalen dat er groepen bestaan die niet in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. Zij kunnen dus niet van hun stemrecht gebruik maken. Onder hen bevindt zich een grote groep ouderen, meestal woonachtig in zorginstellingen, die een rijbewijs noch paspoort hebben.

GroenLinks raadslid Stephanie Bottse: "Er zijn mensen die hun paspoort of rijbewijs nergens meer voor gebruiken of nodig hebben, behalve om te kunnen stemmen. Voor dat Grondrecht moet dus feitelijk worden betaald. Dat gaat ons te ver." Ook mensen met een smalle beurs, die geen nieuw document kunnen betalen, worden getroffen. Daarnaast is er de groep mensen die uit principiële overwegingen niet gaat stemmen, omdat zij zich niet wensen te legitimeren om van een grondrecht gebruik te maken.

Aanstaande woensdag zullen deze mensen wederom geen gebruik (kunnen) maken van hun stemrecht bij de verkiezingen voor de Tweede kamer. GroenLinks wil graag inzicht hebben in de omvang van de gevolgen van de identificatieplicht om te kunnen stemmen. "We willen weten of het voor deze mensen mogelijk is om je met andere documenten te identificeren. Zorg bijvoorbeeld dat er een inschrijflijst (met kamernummers) ligt van het verzorgingshuis, waardoor de identiteit dubbel gecheckt wordt. GroenLinks zou graag zien dat meer mensen de gang naar de stembus kunnen maken. En ziet dus ook graag dat er maatregelen worden genomen om dit probleem op te lossen.", aldus Bottse.

Met het oog op de verkiezingen van de provinciale staten in maart 2011 heeft GroenLinks de volgende vragen:


1. Hoeveel kiesgerechtigde bewoners van Utrecht zijn niet in het bezit van een geldig legitimatie bewijs, zoals bedoeld in artikel J24 van de kieswet (zie bijlage)?


2. In artikel 1, lid 2 van de wet op de identificatieplicht staat dat de Minister van Justitie, al dan niet voor een bepaald tijdvak, documenten kan aanwijzen ter vaststelling van de identiteit van personen anderen dan de genoemde documenten in lid 1 (zie bijlage). Is het college bereid hier op aan te dringen bij de minister? (GroenLinks heeft hierbij ingedachte onder andere de 65+pas).


3. Alle mensen woonachtig in verzorgingstehuizen etc. zijn bekend in de gemeentelijke basisadministratie en in de administratie van de verzorgingstehuizen. Men kent zijn bewoners. Ziet het college mogelijkheden om bij wijze van experiment voor deze specifieke groep mensen een uitzondering te bepleiten bij de minister van Justitie? Dan wel een Utrechts initiatief te ontwikkelen?


4. Bij het stemmen met een kiezerspas, kan een stem worden uitgebracht per volmacht in een andere gemeente zonder dat de volmachtgever een kopie identiteitsbewijs hoeft mee te geven. Kan het college deze kiezerspas ook mogelijk maken binnen de gemeente zelf? Indien dit landelijk wordt bepaald, is het college bereid zich daar voor in te zetten?

Het is goed dat de gemeente alle stemgerechtigden waarvan bekend is dat ze geen legitimatie hebben een brief hierover gestuurd hebben. In deze brief staat dat een formulier voor het aanvragen van een volmacht te downloaden is van de Utrechtse website. Deelt het college de mening van GroenLinks dat een belangrijk deel van de stemgerechtigden zonder legitimatie, de ouderen, vaak niet beschikken over internet en het simpeler is om direct het betreffende formulier mee te sturen?