Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 7 JUNI 2010

Coalitie van D66, SP en Groenlinks ligt voor de hand

D66 wint tegenverkiezingen

Op 31 mei 2010 zijn op www.wiestemjijweg.nl de tegenverkiezingen van start gegaan. De winnaar van deze verkiezing is niet de populairste partij, maar de partij met de minste tegenstanders. Op de website wordt een alternatieve zetelverdeling gepresenteerd, gebaseerd op tegenstemmen. Winnaar op deze site is D66, met 4% van de stemmen op 31 zetels. Grote verliezer is de PVV van Geert Wilders, met 43% van de stemmen en 3 zetels.

Christiaan Weijts schreef in zijn column in nrc.next van 27 mei 2010: "Jammer dat ons kiesstelsel het niet toelaat om tégen iemand te stemmen. Dan werd Balkenende met afkeurstemmen uit de fractie verwijderd". Deze column was voor ontwerpbureau Zinnebeeld uit Rotterdam de aanleiding om wiestemjijweg.nl te lanceren. Uiteindelijk heeft Balkenende 13% van de tegenstemmen gekregen, minder dan Geert Wilders en ook minder dan de PvdA van Job Cohen, met 16% van de tegenstemmen.

De zetelverdeling volgens Wiestemjijweg.nl:
D66 31
SP 28
Christenunie 26
Groenlinks 23
VVD 21
CDA 10
PvdA 8
PVV 3

Een coalitie van D66, SP en Groenlinks zou volgens deze zetelverdeling voor de hand liggen. Het verlies van de PVV was voorspelbaar, gezien de grote weerstand die bijna alle andere partijen hebben tegen een samenwerking met de PVV. De stand is opgemaakt na zo'n 7000 uitgebrachte stemmen.



Ingezonden persbericht