Gemeente Berkelland


Onder de loep: Coalitieakkoord 2010-2014 `Samen Anders'

VVD: de burger zelf laten kiezen, bepalen en betalen

"`Samen anders' blijkt voor velerlei uitleg en emoties vatbaar" kan een conclusie zijn van de raadsvergadering over het coalitieakkoord. Overigens een pluim voor de oppositie voor een alternatief bezuinigingsvoorstel. Helaas niet op inhoud en gevolgen getoetst, dus viel niet te beoordelen wat nu echt het structurele en het realiteitsgehalte van dit voorstel was. In ieder geval wel een aantal uitgangspunten, die lijnrecht op de visie van de coalitie staan, maar dat is nog verklaarbaar als het alleen zou gaan om het maken van keuzes.Maar het gaat er ook om dat de burger zelf gaat kiezen, bepalen en betalen.

OBL:komende vier jaar een eigen koers

Ondernemend Berkelland gaat in grote lijnen akkoord met de bezuinigingen, ons verkiezingsprogramma komt in hoofdlijnen overeen met het coalitieakkoord.

OBL benadrukt wel dat zij de komende vier jaar een eigen koers vaart en de voorstellen vanuit het college of vanuit de raad zelfstandig zal toetsen aan haar eigen programma.

De gemeente zorgt voor de voorzieningen waarvan iedereen gebruik maakt. Voorzieningen die gerekend kunnen worden tot luxe voorzieningen en/ of die slechts door een klein gedeelte van de bevolking worden gebruikt kunnen wat OBL betreft ter discussie worden gesteld.

D66: Samen Anders. Daar stonden we voor en staan we voor!

Voorheen maakten we een sluitende tegenbegroting: bibliotheek, muziekschool en welzijnswerk konden hun traditionele taak uitvoeren. Het belang van deze organisaties is ongewijzigd, maar de rol van de overheid is inmiddels drastisch veranderd. Landelijk, provinciaal en gemeentelijk treedt de overheid terug en er moet worden bezuinigd. Wij willen lastenverzwaring en afbraak van voorzieningen voorkomen, dus: Slimmer organiseren.De gemaakte keuzes zijn ingrijpend, maar bieden ook nieuwe kansen. Daarnaast is er geld voor eenmalige bijdragen aan nieuwe initiatieven. Er is extra aandacht voor jongeren, ouderen en minima.

Gemeentebelangen:Bezuinigen moet... maar niet op deze manier!

Gemeentebelangen heeft in de afgelopen raadsvergadering NEE gezegd tegen het coalitieakkoord `Samen Anders'. Dit voorstel zet het mes in sport, welzijn en cultuur op een dusdanige wijze dat grote maatschappelijke gevolgen niet te overzien zijn. Niet alleen zal door het verdwijnen van voorzieningen de leefbaarheid en sociale samenhang in het gedrang komen, maar ook zullen vele burgers en kinderen uitgesloten worden van activiteiten omdat deze onbetaalbaar worden.

Samen met de PvdA en GroenLinks hebben wij een tegenbegroting ingediend, die niet alleen minder bezuinigt op voorzieningen maar de bezuinigingen evenrediger verdeeld. Een goed alternatief!

GroenLinks: Geen sloop van de sociale infrastructuur

Berkelland moet bezuinigen: zoals het er nu naar uitziet ruim acht miljoen. De gemeenteraad moet nu kiezen. Wat doet de gemeente nog wel? Wat niet? GroenLinks kiest ook: geen sloop van de sociale infrastructuur (bijvoorbeeld bibliotheek, muziekschool, maatschappelijk werk), maar overeind houden wat belangrijk is. GroenLinks heeft een duidelijk alternatief op tafel gelegd. We bezuinigen ruim acht miljoen, maar wij bieden de burger daarna nog WEL waar voor het geld dat hij/zij betaalt aan belasting en leges. Het bewijs is geleverd: CDA, VVD en D66 hebben een keuze. Ze kunnen doorgaan met slopen of behouden wat waardevol is. Zie www.groenlinksberkelland.nl voor de alternatieve bezuinigingen.

CDA: subsidie aan bibliotheek, muziekschool, sport en welzijn afbouwen

Het coalitieakkoord 2010-2014 is een ingrijpend programma. Het gaat uit van het idee dat u als inwoner in ieder geval niet meer, en liefst minder gaat betalen aan gemeentelijke lasten. Tegelijkertijd zijn we gedwongen als gemeente om in 2014 ruim 8 miljoen te besparen.

We kiezen ervoor om subsidie aan bibliotheek, muziekschool, sport en welzijn af te bouwen tot een minimum niveau. Daarnaast wordt ruim 2 miljoen bezuinigd op de ambtelijke organisatie. Zodoende blijft er geld over om vernieuwende eenmalige projecten vorm te geven zoals bijvoorbeeld dorpshuizen. Het CDA is ervan overtuigd dat beleid Berkelland een gezonde financiële toekomst geeft, ook na 2014!

Jaap Jonk, fractievoorzitter

PvdA:De grote afbraak is begonnen

Het is voorjaar zult u denken, tijd voor de grote schoonmaak. Zo niet in Berkelland daar is het dankzij de nieuwe coalitie tijd voor de grote afbraak. De drilboren en pikhouwelen staan al klaar om de maatschappelijke- en sociale fundamenten onder Berkelland weg te halen. Sport, muziek, lezen is straks alleen voor de rijken nog mogelijk. Voorzieningen zullen namelijk verdwijnen of onbetaalbaar worden dankzij contributieverhogingen.

De PvdA is faliekant tegen de keuzes die worden gemaakt op de sociale sector. We hebben samen met GB en GL een alternatief plan gepresenteerd die dezelfde bezuiniging oplevert zonder kaalslag. Het kan dus wel anders.