NOC*NSF

Arnhem, 7 juni 2010

Sport betaalt mogelijk mee aan overschrijdingen zorgsector

Ab Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de reeds bestaande verplichtingenstop voor het hele ministerie verlengd tot
1 augustus. Dat betekent dat nog niet afgewikkelde subsidieaanvragen ernstig vertraagd worden en mogelijk helemaal niet toegewezen worden. In plaats van het inzetten van preventie- en zorgbudgetten in de sport om meer Nederlanders aan het sporten te krijgen, dreigt nu het omgekeerde: het sportbudget draagt bij aan het oplossen van de tekorten in bijvoorbeeld de zorg.

Hoewel bij het onderdeel 'sport' zelf voor zover NOC*NSF weet geen overschrijdingen zijn, moet ook 'sport' kennelijk bijdragen aan het oplossen van problemen elders op het ministerie. Deze verplichtingenpauze brengt veel onzekerheid teweeg bij sportbonden en andere betrokkenen. Het gaat daarbij met name om lopende aanvragen voor talentontwikkeling, sportiviteit & respect en topsportevenementen.

Uit een inventarisatie onder onze leden blijkt het aantal aangevraagde projecten waarvan de aanvraag nu tot 1 augustus niet verder in behandeling wordt genomen, ruim boven de 100 uit te komen. Het betreft aanvragen voor talentontwikkeling, sportiviteit en respect, topsportevenementen, pilots evenementenbeleid in het kader van het Olympisch Plan 2028 en zelfs een enkel Centrum voor Topsport en Onderwijs. De betrokken sportorganisaties kunnen deze projecten niet starten voor er positief subsidiebesluit ligt.

Voorbeeld:
De Loot scholen die verbonden zijn aan een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) zijn vorig jaar gestart met het inrichten van flexibel onderwijs voor de talenten die in een intensief programma zitten op die CTO's. Ten behoeve hiervan is voor het schooljaar 2009 - 2010 een financiële bijdrage toegekend. Voor het komende schooljaar zou deze bijdrage verlengd moeten worden. Zowel VWS als OC&W lijken hier naar aanleiding van de ervaringen van het afgelopen jaar welwillend tegenover te staan. Vanwege het uitblijven van de toezegging hebben de besturen van de Loot scholen aangegeven niet meer te kunnen investeren in dit onderwijs voor topsporters en talenten. Hierdoor dreigt het onderwijsaanbod voor de talenten op de tocht te komen en daarmee ook de sportprogramma's.

Aangezien een 'boekjaar' voor het onderwijs op 1 augustus (en niet op 1 januari) begint is het letterlijk 'twee voor twaalf'.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245
www.nocnsf.nl

---- --