Ministerie van Defensie

Marine

Johan de Witt helpt ontkomen bemanning koopvaardijschip

7 juni 2010, 13.30 uur

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft noodhulp geboden aan de bemanning van het Noord-Koreaans koopvaardijschip MV RIM. Het gekaapte schip lag ruim 4 maanden voor de kust van het Somalische piratenkamp bij Garacad, totdat de bemanning zich vorige week eigenhandig van haar belagers wist te ontdoen en koers zette naar open zee. 3 Bemanningsleden die bij deze actie gewond raakten, zijn aan boord van de Johan de Witt verzorgd. Het niet meer te repareren Noord-Koreaans koopvaardijschip MV RIM. (Foto: ministerie van Defensie)

Het koopvaardijschip verkeerde in zeer slechte staat waardoor de machines na korte tijd uitvielen. Snel ingrijpen van het Spaanse fregat Victoria zorgde ervoor dat piraten de RIM niet opnieuw konden enteren en het stuurloos dobberende schip geen gevaar opleverde voor de scheepvaart.

Assistentie

Hr. Ms. Johan de Witt kreeg opdracht assistentie te verlenen, vooral omdat zij een role 2-ziekenhuis aan boord heeft. Een Spaanse helikopter bracht een bemanningslid met een schotwond aan boord van de Johan de Witt zodat hij direct geopereerd kon worden.

Technici van het Nederlandse marineschip constateerden aan boord van de RIM dat het schip niet meer te repareren was; de electriciteit had het begeven, net als de navigatieapparatuur. De slechte staat van het schip in combinatie met de hoge zeegang en wind waardoor het schip water begon te maken, leidden ertoe dat de kapitein van de RIM, aan het operationeel hoofdkwartier van operatie Atalanta aangaf zijn bemanning aan boord te nemen en het schip los te laten.

De 3 gewonden zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en hebben instructies gekregen om hun verwondingen te verzorgen. Binnenkort worden zij in Djibouti aan land gebracht.

Het koopvaardijschip wordt gemonitord door het operationeel hoofkwartier van Atalanta zodat het geen gevaar oplevert voor de scheepvaart.