Ingezonden persbericht


Vele groene overwinningen in de ELE Rally

In de ELE Rally van het afgelopen weekend waren er vele groene facetten te bekennen. Alexander Pechtold kwam op bezoek, er werden klassenoverwinningen behaald op alternatieve brandstoffen, de sport, nieuwe technologie werd geïntroduceerd en alle betrokkenen zagen de kansen die duurzame autosport biedt.

Alle Nissans van de Biesheuvel Autosport 350Z Challenge die op M85 van start gingen, speelden een hoofdrol. Dat dit voor nieuwe energie in de sport zorgt bleek wel. Met medewerking van vele partijen kregen we het voor elkaar om Alexander Pechtold een proef mee te laten rijden in de BioMCN gastenauto van de 350Z Challenge.

De rit over klassementsproef 2 bij Mierlo was een ervaring voor de lijsttrekker van D66 en hij was zichtbaar onder de indruk van de auto en met name de rijkwaliteiten van Kevin Abbring. Buiten het zicht van de camera's verklapte hij: "Het is ongelooflijk hoe die jongen zo laat kan remmen en met de meest onwaarschijnlijke snelheden op 10 cm van een boom de auto laat glijden. en dat ieder rondje opnieuw. Een geweldige ervaring". Voor de camera liet hij weten geïnspireerd te zijn door de combinatie van spektakel en duurzaamheid en voelde dat dit het moment was dat de eindsprint naar de finish is ingezet.

De strijd in de 350Z Challenge was een fraaie. Met 6 deelnemers aan de start in hun Nissan 350Z FlexFuel werd op M85 gestreden in het Brabantse stof. In een ongehoord dwarse rijstijl werd de BioMCN gastenauto over de proeven door Kevin Abbring naar de overwinning gestuurd en kon op een zeer laat finishpodium de kurk van de champagnefles.

Daarnaast waren er in de BMW 325i Challenge twee deelnemers die op E85 van start gingen. Jurian van Ruiten en Wim Koeten van Pactor Racing en Ben ten Hove en Hetty Reef streden tussen de BMW's in hun E85 auto's voor de overwinning die in deze zware ELE Rally naar Jurian van Ruiten en Wim Koeten ging.

Daarnaast reden Timo van der Marel en Annemieke Hulzebos naar de overwinning in de Groep N in een Mitsubishi Lancer EVO IX en een zesde plaats algemeen. Ook de Mitsubishi Lancer EVO IX rijdt op E85.

Piet van Hoof en Niels Leermakers maakten een spannende thuisrally mee. Hun Mitsubishi Lancer op E85 streed lang mee voor de eindoverwinning maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats algemeen en een overwinning in de klasse H12.

Een laatste opmerkelijke innovatie was de ingebruikname van een speciale tankinstallatie voor de M85 voor alle Nissans. Met partner BioMCN en JPB Logistics die zowel de plaatsing als de begeleiding verzorgde werden alle Nissans tijdens de service voorzien van de nodige bio-methanol uit de tankinstallatie voorzien van een high-speed pomp voor snelle vulling en goede meters om de getankte liters te meten. XLR8 Engineering voerde een onderzoek uit naar het brandstofverbruik van de 350Z Challenge en begeleidde de equipes op (FlexFuel) technologisch vlak.

Verdere equipes op E85 waren er velen, in totaal stonden er 16 auto's aan de start op alternatieve brandstoffen. Waren zij allen op fossiele brandstof gestart hadden zij zo'n 3000kg CO2 geproduceerd nu slechts 1000kg!

GUTTS levert voor alle E85 equipes samen met partners Abengoa Bioenergy en Tamoil de E85 en voor de Nissan 350Z Challenge met BioMCN de FlexFuel technolgie en M85.

De ELE rally was een geweldig evenement waar met hulp van vele partijen we een prachtige accolade hebben gezet bij duurzame rallysport.