Gemeente Oldenzaal


Fietsvaardigheidstraining voor 65-plussers

06 mei 2010

Op dinsdag 8 juni wordt voor de tweede keer in Oldenzaal de cursus `Fietsen zonder zorgen' georganiseerd. In een ontspannen sfeer kunnen 65-plussers hun verkeerskennis en vaardigheden opfrissen. De training wordt georganiseerd door de gemeente Oldenzaal in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

Veilig op de fiets

Soms voelen senioren zich niet veilig op de fiets. Dat is jammer, want met de fiets kun je gemakkelijk boodschappen doen, een bezoek afleggen of een tochtje maken in de natuur. Bovendien is het gezond. De cursus `Fietsen zonder zorgen' is bedoeld voor de (seniore) fietser die nog lang en op een veilige manier aan het verkeer wil deelnemen. Wethouder Frits Rorink: "De fietsvaardigheidstraining is vorig jaar augustus voor het eerst in Oldenzaal gehouden en was een groot succes. De deelnemers gaven aan er ontzettend veel van geleerd te hebben en sommigen durfden na de training weer te fietsen. Daarnaast was het een gezellige dag."

Programma van de cursusdag

De cursus wordt van 9.45 tot 16.00 uur gehouden bij de Ren- en tourvereniging Oldenzaalse Wielerclub O.W.C. Oude Almeloseweg 1, Oldenzaal. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan oude en nieuwe verkeersregels en komen diverse verkeerssituaties aan bod. De deelnemers krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties. Vervolgens staan bewegings- en behendigheidsoefeningen op het programma. De deelnemers komen hiervoor met de eigen fiets naar de cursus. Op een afgezet parcours worden onder professionele begeleiding de reactiesnelheid, behendigheid en het evenwicht in verschillende situaties geoefend. Ook is er een fietsspecialist aanwezig die kijkt of de fietsen van de deelnemers goed zijn afgesteld. Verder laat hij materialen zien die het fietsen veiliger en comfortabeler kunnen maken. Ten slotte kunnen de deelnemers een zicht- en gehoortest laten afnemen.

Aanmelden

De kosten voor deelname, inclusief koffie/thee en lunch, bedragen EUR 5,- per persoon. Deelname is op eigen risico. Belangstellenden voor de fietsvaardigheidscursus kunnen zich aanmelden bij de Stichting Welzijn Ouderen, telefoon (0541) 58 57 00 (op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur) of info@swooldenzaal. nl. Aanmelding is mogelijk tot en met 28 mei 2010.