Gemeente Oisterwijk

8 juni energiemarkt voor woningeigenaren

Energiemarkt

Op 8 juni 2010 organiseert de gemeente Oisterwijk een energiemarkt. Deze vindt plaats in het Raadhuis aan De Lind 56 te Oisterwijk van 19.30 tot 21.30 uur. Tijdens de markt kunnen inwoners van Oisterwijk informatie verzamelen over energiebesparing, de toepassing van duurzame energie, concrete maatregelen en subsidiemogelijkheden. Naast deskundige adviseurs zijn op de markt ook installatiebedrijven, bouwbedrijven e.d. aanwezig. Zij kunnen u meer vertellen over de concrete mogelijkheden en kosten van maatregelen zoals zonneboilers, gevelisolatie en HR++ glas. Tijdens de markt worden korte presentaties gegeven over o.a. energiemaatregelen en subsidiemogelijkheden. Onder de bezoekers van de markt worden bovendien enkele leuke energievriendelijke attenties verloot.

Maatwerkadvies

Bij het treffen van energiebesparende maatregelen is het zinvol om te weten welke energiemaatregel het meeste effect oplevert en wat een dergelijke maatregel precies kost. Een maatwerkadvies (ook wel EnergiePrestatieAdvies of EPA genaamd) kan dan ook handig zijn. Een EPA geeft aan met welke maatregelen uw woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Ook wordt duidelijk wat de investeringen en de terugverdientijden van deze maatregelen zijn. Wanneer u voor het treffen van energiemaatregelen subsidie wilt aanvragen of gebruik wilt maken van de provinciale energielening, is het opstellen van een maatwerkadvies of EPA bovendien verplicht.

Een maatwerkadvies kan worden opgesteld door een deskundig en gecertificeerd adviseur. Over het algemeen bedragen de kosten hiervoor ca. EUR 250 tot EUR 300. Voor het opstellen van het advies kan bij het rijk een subsidie van EUR 200 worden aangevraagd. Omdat de gemeente Oisterwijk het belangrijk vindt dat woningeigenaren aan de slag gaan met energiebesparing, biedt de gemeente de mogelijkheid om een maatwerkadvies te laten opstellen voor een vast tarief. Uw eigen bijdrage (na aftrek van de landelijke subsidie) bedraagt EUR 50. De eerste 25 aanmelders krijgen het advies zelfs volledig gratis.

Heeft u een eigen woning en wilt u in aanmerking komen voor een maatwerkadvies? Meld dit dan bij Iman Khabirinejzad van de gemeente Oisterwijk (mail: iman.khabirinejzad@oisterwijk.nl, tel. 013 - 529 11 72) onder vermelding van uw naam, het adres van uw woning en uw telefoonnummer.

Meer informatie over het maatwerkadvies en subsidiemogelijkheden vindt u op:
o www.meermetminder.nl
o www.brabantbespaart.nl

Energiebesparing particuliere woningbouw

Energiebesparing is `hot' en dat is niet vreemd. Er zijn redenen genoeg om zuinig met energie om te gaan. Op dit moment maken we voor het verwarmen van onze huizen en de opwekking van elektriciteit nog grotendeels gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas en aardolie. De voorraden van deze brandstoffen worden echter steeds kleiner, waardoor de energieprijzen gestaag stijgen. Dat voelen we in onze portemonnee. Een gemiddeld gezin in Nederland betaalt op dit moment al ruim 1.600 euro per jaar aan energiekosten. Het treffen van energiemaatregelen kan financieel gezien dan ook heel aantrekkelijk zijn.

Zuinig omgaan met energie is bovendien goed voor het milieu. Het klimaat op de wereld is namelijk aan het veranderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de uitstoot van kooldioxide (CO2), een stof die vrij komt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Wanneer we energiebesparende maatregelen treffen of onze energie op een duurzame manier opwekken, beperken we de uitstoot van kooldioxide. Zo kunnen we een steentje bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering.

De gemeente Oisterwijk wil haar inwoners graag helpen bij het besparen van energie, door het uitvoeren van het project Energiebesparing Particuliere Woningbouw. Dit project wordt uitgevoerd vanuit de Duurzame Driehoek, het samenwerkingsverband waar de gemeente Oisterwijk aan deelneemt. Belangrijke onderdelen in het project zijn:

o Energiemarkt

o Stimuleren maatwerkadvies

Voor meer informatie over de energiemarkt of het maatwerkadvies kunt u contact opnemen met Marjo Geeris of Iman Khabirinejzad van de gemeente Oisterwijk, tel. 013 - 529 11 72.