Technische Universiteit Delft

Studium Generale: World Ocean Day 2010

door M&C

Na het grote succes van World Ocean Day (WOD) 2009 in Rotterdam op de officiële internationale UN-dag van 8 juni, zal dit jaar op zondag 6 juni een congres ter gelegenheid van World Ocean Day Rotterdam opnieuw plaatsvinden in Diergaarde Blijdorp.

06 juni 2010
plaats: Blijdorp, Rotterdam

Blijdorp heeft als doel het steunen en uitdragen van natuurbehoud en streeft continue naar bewustwording van de bezoeker, ook middels samenwerking met andere organisaties. In dit kader wordt al sinds 2005 World Ocean Day gevierd in het Oceanium.

Het is verkiezingstijd en daarom ligt de aandacht van politici en media nogal asymmetrisch in de richting van de politiek. De schreeuw om aandacht van de problemen van de Oceanen wordt door de enorme catastrofe in de Golf van Mexico echter extra benadrukt. De jarenlange vervuiling en overbevissing krijgen hierin een apotheose die niet langer door de wereld kan worden genegeerd. De mensheid moet iets doen. Nu. Alle reden dus om deze dag van de Oceanen niet ongemerkt voorbij te laten gaan, maar om serieus na te denken over structurele oplossingen.

Studenten kunnen deelnemen om inzicht te krijgen in de omvangrijke problematiek van onze Oceanen, maar ook om mee na te denken over oplossingen. Onderstaand thema, Nederlandse Koraalriffen, staat symbool voor alle problematiek die kwetsbare marine ecosystemen ondervinden. Die problemen daar oplossen, lost bijna alle problemen op.

Nederlandse Koraalriffen

In het kader van de toetreding van de BES-eilanden, Bonaire, St Eustatius en Saba als Nederlandse gemeenten is, naast het algemene thema van het beschermen van de Oceaan, als speciale focus voor het congres het "beschermen van het Nederlands koraal" gekozen. Nederland krijgt immers een van 's werelds mooiste koraalriffen onder zijn hoede met een internationaal gerenommeerd beleid op het gebied van natuurbescherming en beheer.

Koraalriffen staan wereldwijd onder druk van vervuiling, opwarming en verzuring. Het uitstekend beschermde Bonaire vormt daarop helaas geen uitzondering. In de Noordzee is nog bitter weinig beschermd, terwijl ook hier prachtige koralen en bijzondere diersoorten worden bedreigd en recht hebben op herstel en bescherming. Wat kan Nederland van de Antillen leren? Kalli De Meyer, directeur van de Dutch Caribbean Nature Alliance, gevestigd op Bonaire, zal spreken over de bescherming van koraalriffen en van de BES-eilanden in het bijzonder.

Veel van het leven in de Oceanen wordt bedreigd door chemische vervuiling, olierampen, plastics, CO2-vervuiling wat leidt tot verzuring van de oceanen en verstoring van de rust door o.a. sonar.

Voor wat betreft onze eigen Noordzee maken Stichting de Noordzee, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, zich al jaren hard voor serieuze bescherming van belangrijke delen van de Noordzee. De Nederlandse overheid komt haar afspraken voor bescherming van de zee echter maar amper na. Waarom wordt de Noordzee nog steeds niet goed beschermd? In 2010, het jaar van de biodiversiteit, moet Nederland dit eindelijk eens waar gaan maken.

Op 6 juni a.s., World Ocean Day Rotterdam, zullen de genoemde deelnemende organisaties gedurende het congres eerst het publiek informeren en daarna debatteren in workshops over mogelijke oplossingen. Ook wordt de in november 2009 opgerichte NGO de Sea First Foundation aan het publiek voorgesteld. Belangrijk hoogtepunt zal de Nederlandse première zijn van de indrukwekkende documentaire "Sea the Truth", een film van de Nicolaas G. Pierson Foundation.

Ook het nieuwste boek van Dos Winkel, "De Huilende Zee", geschreven met medewerking van vele bekende wetenschappers, zal worden gepresenteerd.

World Ocean Day Rotterdam 2010 vindt plaats in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam op zondag 6 juni 2010, van 9.30 tot 17.00 uur.

Voor het programma en meer informatie surf je naar www.worldoceanday.nl.

Inschrijven voor studenten voor het congres kan via de website, of via Studium Generale - studiumgenerale@tudelft.nl

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â