Vrije Universiteit Amsterdam

RS-virus surveillance


* Startdatum: 08-06-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Respiratory Syncytial Virus. Improving surveillance and diagnostics in Europe


* Spreker: T.J. Meerhoff


* Promotor: prof.dr. F.G. Schellevis prof.dr. J.L.L. Kimpen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het monitoren van Respiratory Syncytial -virusinfecties is belangrijk. Met behulp van surveillance kan men uitbraken van luchtweginfecties traceren, beschrijven en de oorzaak onderzoeken. Tamara Meerhoff onderzocht methoden voor RS-virus surveillance en diagnostiek in Europa en het blijkt dat surveillance in landen in Europa is verbeterd; veel landen rapporteren data m.b.t. RS-virus detecties.

Ook onderzocht Meerhoff de seizoensvariatie en de relatie tussen het RS-virus en meteorologische factoren voor Nederland. Zij ontdekte dat het aantal RS-virussen omhoog ging rond week 44 en de RS-virusactiviteit het hoogst was eind december. Zij nam een groot aantal RS-virussen waar bij een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur. Verder laat Meerhoffs onderzoek zien dat in veel landen moleculaire technieken gebruikt worden voor het opsporen van het RS-virus. Vooral de nested en real-time PCR lieten een goed resultaat zien.

Ten slotte onderzocht Meerhoff neuswatten en nasopharyngeale aspiraten (neusspoelsel)van zuigelingen op ziekteverwekkers tijdens de eerste ademhalingsinfectie. Opvallend was dat bij ongeveer de helft van de kinderen meer dan één ziekteverwekker werd gevonden. De nasopharyngeale aspiraten detecteerden meer virussen dan de neuswat.

Meerhoffs bevindingen helpen bij het verder ontwikkelen van surveillance van respiratoire infecties op zowel regionaal als op Europees niveau. RS-virus surveillance is van belang voor het vergaren van kennis over "wie" is geïnfecteerd en "wanneer" en geeft nuttige informatie over wanneer de behandeling met palivizumab profylaxe kan starten. Daarnaast, met een vaccin in het vooruitzicht, is een volledig geïntegreerd surveillance systeem belangrijk. Hiermee kan in de toekomst mogelijk vaccineffectiviteit worden gemeten.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam