Vrije Universiteit Amsterdam

Leren van een suïcide


* Startdatum: 08-06-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Learning from suicides. Towards an improved supervision procedure of suicides in mental health care in the Netherlands


* Spreker: A. Huisman


* Promotor: prof.dr. A.J.F.M. Kerkhof prof.dr. P.B.M. Robben


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van suïcidepreventie in de geestelijke gezondheidszorg. Dit toezicht vindt plaats door middel van een meldingsprocedure aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, met als doel de kwaliteit van zorg te waarborgen en te verbeteren. In het promotieonderzoek van Annemiek Huisman wordt het functioneren van de meldingsprocedure voor het eerst geëvalueerd.

Huisman evalueerde de meldingsprocedure aan de hand van literatuuronderzoek van internationale richtlijnen voor de behandeling van suïcidaliteit, dossieronderzoek van 505 suïcidemeldingen aan de inspectie, en persoonlijke interviews met hulpverleners, eerste geneeskundigen en inspecteurs. De aanbevelingen die zij doet zijn: meer duidelijkheid voor melders over het doel en de consequenties van het melden van een suïcide, minder focus door de inspectie op individuele suïcidemeldingen en het starten met het systematisch verzamelen van gegevens en kennis over de suïcides in de GGZ. Hierdoor nemen hopelijk schuldgevoelens van behandelaren uit de GGZ af en kunnen hulpverleners en GGZ- instellingen meer van elkaar leren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam