Veiligheid brandweerlieden en burgers in Zuid-Limburg in het geding

04/06/2010 10:32

ABVAKABO FNV

Persaankondiging

Wat: Persconferentie

Wie: Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak over brandweer in veiligheidsregio Zuid-Limburg

Wanneer: Dinsdag 8 juni, 12.00 uur

Waar: Raadhuisplein, Heerlen

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak luiden de noodklok over de positie van het brandweerpersoneel in de veiligheidsregio Zuid-Limburg. De Arbeidstijdenwet bij de brandweerkorpsen wordt stelselmatig overtreden. In plaats van de overtredingen op te lossen, willen de 19 verantwoordelijke gemeenten dat de brandweer per jaar ruim 200 uur meer gaat werken voor hetzelfde salaris.

De bonden hebben, na constatering van diverse overtredingen van de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsinspectie ingeschakeld. De Arbeidsinspectie heeft de bonden na onderzoek op alle aanklachten in het gelijk gesteld en noemt de overtredingen "ernstig".

In plaats van de misstanden aan te pakken, eisen de Limburgse gemeenten daarnaast dat de brandweerlieden ruim 200 uur per jaar meer gaan werken. Die eis komt op tafel nu de dienstroosters van de verschillende korpsen, die zijn omgevormd tot één veiligheidsregio, moeten worden samengevoegd. De gemeenten in Zuid-Limburg hebben hiervoor te weinig geld beschikbaar gesteld om dit op een sociale manier op te lossen en dus moet de oplossing uit de arbeidsvoorwaarden komen. De vakbonden vrezen daarmee dat de veiligheid van de werknemers, maar ook die van de burger op het spel staat.

Uit protest tegen de opstelling van de Limburgse gemeenten draaien de brandweerkorpsen al zes weken zondagsdiensten waarbij de waarbij de uitruk wel gegarandeerd is, maar geen extra werk wordt uitgevoerd zoals onderhoud en oefeningen. De bonden hebben de zaak daarnaast aanhangig gemaakt bij een advies- en arbitragecommissie. Afhankelijk van de uitspraak van deze commissie moet blijken of ook brandweerkorpsen in andere veiligheidsregio's mogelijk meer uren moeten werken.