Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 8 juni 2010 9:30

Industrie produceert 10 procent meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 10 procent hoger dan in april 2009. In maart was de productie 7 procent hoger dan een jaar eerder. Bij deze cijfers moet in ogenschouw worden genomen dat in november 2008 de grote terugval in de productie begon. De industriële productie lag in december 2008 en vervolgens in het eerste half jaar van 2009 circa 13 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden. In december was er voor het eerst weer een hogere productie. De productie ligt in april nog wel ruim onder het niveau van april 2008.

In de elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de productietoename met 17 respectievelijk 16 procent het grootst. Ook de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie deed het met een plus 12 procent erg goed. In de transportmiddelenindustrie was de productie 9 procent hoger dan een jaar eerder, in de voedings- en genotmiddelenindustrie 2 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was in de periode maart - april de industriële productie bijna 2 procent hoger dan die in de periode januari - februari.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl