Gemeente Oldebroek


Bestuursakkoord 'Vernieuwen en verbinden'

De nieuwe raadscoalitie (van ChristenUnie, SGP en CDA) heeft voor de komende vier jaar een bestuursakkoord gesloten op hoofdlijnen. Deze afspraken worden de komende jaren door het college uitgewerkt in concrete plannen. Belangrijkste thema´s in het bestuursakkoord zijn een andere bestuursstijl van het college en de gemeenteraad en de financiële ontwikkelingen die bepaald niet rooskleurig zijn. Maar ook over andere beleidsterreinen bevat het akkoord de nodige uitspraken. Hieronder leest u een toelichting op de belangrijkste punten.

Bestuursstijl
De coalitiepartijen hebben duidelijk uitgesproken dat in de komende periode het anders moet met de manier waarop de raad en het college onderling met elkaar omgaan en hoe de samenleving daarbij wordt betrokken. De raad zal in een vroegtijdig stadium moeten aangeven welke kant het op moet gaan. Dat wil hij doen in alle drie fases van de besluitvorming (informatie verzamelen, op basis van die informatie en discussie een standpunt innemen en tot slot tot een besluit komen). Daarbij moeten ook de samenleving, de dorpen en de wijken gelegenheid krijgen voor eigen inbreng. Dus wel in grove lijnen duidelijk maken welke kant het op moet gaan, wat de uiterste grenzen zijn, maar dat niet zelf op de punt en komma uitwerken. Van onderop in plaats van bovenaf. Hetzelfde geldt voor het college. Die zal meer met startnotities gaan werken zodat er ruimte voor discussie en eigen inbreng van de raad ontstaat. Deze veranderende stijl heeft consequenties voor de manier waarop de gemeente met de samenleving en haar burgers gaat communiceren. Maar ook voor de manier waarop de dorpen en wijken invloed hebben op hun eigen omgeving, daar zullen de initiatieven moeten ontstaan. Dit alles moet voor 1 oktober 2010 uitgewerkt worden.

Financiën
Hoewel de gemeente Oldebroek haar financiën in vergelijking met veel anderen redelijk op orde heeft, zal ook hier de komende jaren de broekriem moeten worden aangehaald. De economische recessie en de noodzaak van de rijksoverheid om te bezuinigen zullen voor alle gemeenten grote gevolgen hebben. Op dit moment is nog niet bekend hoe hoog het te bezuinigen bedrag zal zijn, maar voorlopig wordt er vanuit gegaan dat dit zal oplopen tot ¤ 2,6 miljoen in 2015. Dat betekent afstoten van activiteiten, minder uitgeven, bijvoorbeeld van subsidies en ondersteuningen op terreinen als sport, welzijn, cultuur e.d. Maar het betekent ook nog efficiënter werken, want er zullen minder medewerkers beschikbaar zijn. Geen enkel beleidsterrein zal aan deze herschikkingoperatie kunnen ontsnappen. Daar staat tegenover dat ook de wens leeft om de belastingen in principe niet meer te laten stijgen dan het inflatiepercentage. Dat betekent ook dat nieuwe wensen - en die zullen er altijd blijven - alleen mogelijk zijn door het bestaande niet meer of minder te gaan doen. Hoe dat alles concreet uitgevoerd gaat worden zal bij de begroting en meerjarenprogramma aan de orde komen. Het zal de samenleving niet ongemerkt voorbij kunnen gaan en juist ook hier zal de nieuw gewenste bestuursstijl in de praktijk gebracht worden.

Ruimtelijke ontwikkeling en economie
Bij de ruimtelijke ontwikkeling van Oldebroek moet rekening worden gehouden met een plaats voor wonen, bedrijfsvestiging, verkeer, economische centra, dienstverlenende instellingen, recreatie, landbouw en natuur. Daarbij is het uitgangspunt, dat de gemeente samenwerkt met partners als corporaties, ontwikkelaars, bedrijven en inwoners.

Leefbaarheid van de dorpen en wijken
Inwoners moeten nog meer worden betrokken bij het versterken van de leefbaarheid van hun woon- en leefomgeving. Ze worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid, op een actief burgerschap en op zelfwerkzaamheid waar mogelijk. De gemeente zet zich in voor het realiseren van verbindingen tussen inwoners en instellingen en op voldoende mogelijkheden voor ontmoeting van elkaar.

Welzijn, zorg en onderwijs
De komende tijd zal veel van onze burgers vragen. Een samenhangend sociaal beleid, met name gericht op de minima, blijft hoog op de agenda staan. Door verschillende onderwerpen met elkaar in verband te brengen (het hebben van een baan, gezondheid, opleiding, leefstijl, deelname aan de samenleving en dergelijke) wordt gezorgd voor nieuwe oplossingsrichtingen voor mensen die buiten de maatschappij dreigen te vallen.

Bestuursakkoord
De volledige tekst van het bestuursakkoord vindt u op www.oldebroek.nl onder Bestuur en organisatie. Ook kunt u een exemplaar afhalen in het gemeentehuis of het dorpskantoor.