Gemeente Oldebroek


Nieuwe woningen locatie Companjen

Initiatiefnemer en eigenaar Bouwfonds heeft in samenwerking met de gemeente Oldebroek een woningbouwplan ontwikkeld voor de locatie Companjen in Oldebroek. Dit plan is vertaald in een bestemmingsplan dat als voorontwerp rond de jaarwisseling ter inspraak heeft gelegen. Op het bestemmingsplan is door verschillende mensen gereageerd. Deze reacties, die ondermeer het appartementengebouw betreffen, zijn verwerkt in het ontwerp bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan die nu ter visie liggen.

Het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan zijn de regels opgenomen die gelden voor nieuwe gebouwen op de locatie Companjen. De eerste versie van het bestemmingsplan, het voorontwerp, is afgelopen najaar opgesteld en heeft ter visie gelegen. Dit betekent dat iedereen zijn of haar reactie op het plan kon geven. Deze reacties heeft de gemeente in overleg met de initiatiefnemer beantwoord. Dit is vastgelegd in de inspraaknota. Deze nota is besproken met het college van burgemeester en wethouders en door het college vastgesteld. Op basis van de inspraaknota zijn vervolgens de insprekers geïnformeerd per brief. Bovendien is het bestemmingsplan op een aantal onderdelen aangepast en ter inzage gelegd als ontwerp.

Het beeldkwaliteitsplan
De gemeente vindt het belangrijk dat het plan een goede ruimtelijke kwaliteit krijgt. Dit betekent dat zij onder andere kijkt of de gebouwen goed in de omgeving passen. Daarom is een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin is aangegeven wat voor soort gebouwen de gemeente in dit plan wil. In het beeldkwaliteitsplan staan de eisen waaraan gebouwen moeten voldoen. Dit beeldkwaliteitsplan geldt dan ook als een soort handleiding om aanvragen voor een bouwvergunning voor een gebouw in dit plan te beoordelen.

Het appartementengebouw
Er zijn tijdens de inspraakperiode veel reacties gekomen op de plaats en grootte van het appartementengebouw. Daarom is ervoor gekozen om het gebouw iets verder van de Zuiderzeestraatweg te plaatsen. Daarnaast zijn in het beeldkwaliteitsplan eisen opgenomen waaraan het gebouw moet voldoen. Zo krijgt het gebouw een schuine kap met een vrij lage goot. Hierdoor wordt de grootte van het gebouw verzacht.

Geluid
Het verkeer van de Zuiderzeestraatweg zorgt voor veel geluid. Daarom zijn voor het appartementengebouw maatregelen nodig die zorgen dat het geluid niet teveel overlast geeft aan nieuwe bewoners. Ondanks deze maatregelen is een procedure noodzakelijk (voor het vaststellen van een zogenaamde ´hogere grenswaarde´) die het mogelijk maakt dat het appartementengebouw in de buurt van de Zuiderzeestraatweg kan komen te liggen.

De verdere procedure
In de periode van 19 mei tot 29 juni 2010 liggen het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp beeldkwaliteitsplan ter visie. Dit geeft u opnieuw de mogelijkheid om uw reactie te geven op het plan. Het besluit voor het vaststellen van een hogere grenswaarde voor geluid ligt gelijktijdig met het ontwerp bestemmingsplan ter inzage. Ook hier kunt u uw reactie op geven, hiervoor kunt u zich in de periode van 19 mei tot 29 juni 2010 tijdens de openingstijden melden bij de balie van het gemeentehuis.